Wat zijn de mentale voordelen van hardlopen?

Hardlopen maakt je sterk. Maar het levert niet alleen fysieke voordelen op, ook mentaal pluk je er je voordelen van.
Je traint met hardlopen niet alleen je lichaam, maar ook je brein. Tijdens een hardloopsessie leer je om je te focussen om hindernissen en vermoeidheid te overwinnen. Het doorzettingsvermogen dat je vaak nodig hebt om een lange of intensieve training af te werken, helpt je ook om in je werk- of privéleven.
Aanpassingen in de hersenen

Wetenschappers onderzochten het brein van competitieve langeafstandslopers . Zij stelden vast dat deze lopers meer verbindingen hadden tussen het frontale-pariëtale netwerk en andere hersengebieden die geassocieerd worden met zelfdiscipline en het werkgeheugen. Ook stimuleren aerobe inspanningen de aanmaak van nieuwe hersencellen en verhogen ze de cognitieve flexibiliteit, waardoor je sneller op onverwachte zaken kan inspelen.

Lopen zorgt voor een beter humeur

Onderzoek van Harvard-psychologen stelt dat aerobe inspanning mensen helpt om hun emoties te regelen. Daarnaast gaat het droefheid tegen. Terwijl je loopt, verlaagt het stresshormoon cortisol en verhogen de ‘feelgood’ stofjes als serotonine en endorfine. Onderzoek aan de universiteit van München stelde vast dat hoe meer endorfines de testpersonen in het bloed en hersenen hadden, hoe gelukkiger ze waren. Dat is goed nieuws, omdat we deze pijnstillende stoffen tijdens het lopen aanmaken. Hoe langer je loopt, hoe meer endorfines je aanmaakt.

Lopen helpt tegen depressie

Grootschalig Braziliaans onderzoek concludeert dat lopen helpt tegen depressies. Het team van Felipe B. Schuch analyseerde drie studies die mentale gezondheid in combinatie met fysieke inspanningen bestudeerden. Resultaat? Personen met een slechte conditie hadden een verhoogd risico (maar liefst 75 procent) op depressies. Er zijn nog tal van andere mentale voordelen van hardlopen op te sommen zoals een beter leervermogen en positiever zelfbeeld. Maar die laten we je liever zelf ontdekken tijdens een van je trainingen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?