We zijn geëvolueerd om actief te blijven, ook op latere leeftijd

Een studie van de Harvard University heeft een gedetailleerde evolutionaire verklaring gegeven waarom chimpansees slechts een levensverwachting van 40 jaar hebben terwijl dat bij mensen makkelijk 30 jaar langer is. Je hele leven lang actief blijven, is het geheim …

“Het is een wijdverspreid idee in de westerse wereld dat het normaal is om wat gas terug te nemen als je ouder wordt. We gaan met pensioen en worden minder fysiek actief”, zegt Daniel Lieberman, evolutionair bioloog aan de Harvard University en de belangrijkste auteur van de studie, die gepubliceerd werd in PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

“Maar onze boodschap is net het omgekeerde: naarmate we ouder worden, wordt het juist nóg belangrijker om fysiek actief te blijven”, aldus Lieberman, die stelt dat een gebrek aan fysieke activiteit het risico op ziekten verhoogt en de levensduur doet dalen.

Bankhangers

Chimpansees geven wat dat betreft het slechte voorbeeld. Die worden in het wild slechts maximaal 40 jaar oud en leven zelden nog lang na de menopauze. Deze mensapen zijn beduidend minder actief dan de meeste mensen, wat suggereert dat er in de menselijke evolutie niet alleen selectie plaatsvond om langer te leven, maar ook om meer fysiek actief te zijn.

“In wezen zijn wij geëvolueerd uit bankhangers”, poneert Lieberman, die eraan toevoegt dat het beeld dat wij hebben dat de menselijke levensduur tot kort geleden niet erg lang was, niet klopt. Fossiele aanwijzingen tonen aan dat vanaf 40.000 jaar geleden een levensduur van 70 jaar voor een mens heel normaal was.

Sterkere heropbouw

Fysieke activiteit is fysiologisch stresserend en veroorzaakt schade aan het lichaam op moleculair en cellulair niveau en op het niveau van de weefsels. En toch zou dat gezond en levensduurverlengend zijn? Hoe komt dat?

Het antwoord is dat ons lichaam deze schade op een sterkere manier heropbouwt: het herstellen van scheurtjes in spierweefsel, het herstellen van de schade aan kraakbeen en het genezen van microbreuken. Ook komen er bij lichaamsbeweging antioxidanten vrij en stoffen die ontstekingen tegengaan en de bloedcirculatie verbeteren. Dit verlaagt het risico op diabetes, zwaarlijvigheid, kanker, osteoporose, alzheimer en depressie. En maakt dus dat we gezond(er) ouder worden.

10 tot 20 minuten per dag

“We zijn geëvolueerd om ons hele leven lang actief te blijven. In het verleden was dagelijkse fysieke activiteit nodig om te overleven, maar vandaag moeten we kiezen om aan lichaambeweging te doen, om vrijwillig fysieke activiteiten te verrichten in het belang van onze gezondheid en fitheid”, aldus Lieberman. “Het goede nieuws is dat je niet even actief moet zijn als een jager-verzamelaar. Zelfs kleine hoeveelheden fysieke activiteit – slechts 10 tot 20 minuten per dag – verminderen je risico op overlijden al aanzienlijk.”

In RunningNL #44 gingen we al dieper in op je je hele leven fit en actief kan blijven. Lees het artikel (premium) hier:

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?