ANP

Wereldrecordhouder Kiptum van start in Rotterdam Marathon

De wereldrecordhouder op de marathon Kelvin Kiptum staat op zondag 14 april 2024 aan de start van de NN Rotterdam Marathon. Ongetwijfeld gaat hij daar een poging doen om onder de 2 uur te lopen.

De 23-jarige Keniaan Kiptum liep op zondag 8 oktober in Chicago een nieuw wereldrecord. Hij zette een tijd neer van 2:00:35. Daarmee verbeterde hij het oude wereldrecord van Eliud Kipchoge met 34 seconde en werd hij de eerste man die onder de 2:01 dook. De oude toptijd van Kipchoge, die hij vorig jaar liep in Berlijn, stond op 2:01:09.

De marathon in Chicago was voor Kiptum pas zijn derde marathon. Eerder dit jaar won hij in Londen (2.00.35). In 2022 was hij de beste in Valencia (2.01.53). Daardoor is Kiptum nog ongeslagen op de marathon.

Onder de 2 uur?

Kiptum gaat in Rotterdam, dat bekend staat om haar snelle parcours, ongetwijfeld een poging doen om onder de 2 uur te lopen. Kipchoge deed het al eens, maar dat gebeurde niet in een officiële wedstrijd. De race van de Keniaan vond plaats in Wenen, in 2019. Kipchoge liep destijds 1:59:40. Dat deed hij op een vlakke omloop van 9,6 kilometer, omringd met bomen en meer dan 40 hazen. Kortom, onder ideale omstandigheden.

Lees ook: Ook marathon van Chicago is prooi voor Sifan Hassan – RunningNL

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?