Wetenschappers vinden revolutionaire pasta uit

Pasta is een prima herstelmaaltijd voor lopers en helpt je om in topvorm te blijven. Een onlangs door Amerikaanse wetenschappers uitgevonden nieuwe pasta daarentegen heeft op het eerste zicht geen ’topvorm’ … tot je het deegwaar aan de kook brengt.

Traditioneel wordt pasta gemaakt door deeg in een pasvorm te duwen of door het in de gewenste vorm te vouwen: een vlindertje of strikje (farfalle), spiraalvormig (spirelli), lintvormig (fettuccine), …

Wetenschappers van de Carnegie Mellon University in het Amerikaanse Pittsburgh gooiden het over een andere boeg. Zij maakten platte deegvellen en stempelden daar via kleine groeven een patroon op. Wanneer het gestempelde deeg in aanraking komt met kokend water zwelt het op tot de vooraf ‘geprogrammeerde’ vorm. Dat kan een klassieke spirelli zijn, maar volgens de onderzoekers zijn ook totaal nieuwe creaties, zoals bijvoorbeeld een bloem, mogelijk. Het beste resultaat wordt bekomen na zeven minuten koken.

Wat is nu het nut van deze uitvinding? Die ligt op ecologisch en economisch vlak: voor platte pasta is minder verpakkingsruimte nodig omdat er minder lucht in zit. De ‘zichzelf vormende pasta’ verkleint dus de afvalberg en doet de transportkosten dalen. Maar het is uiteraard ook gewoon leuk voor foodies die op voorhand niet willen weten welke pastavorm ze op hun bord gaan krijgen en zich willen laten verrassen door de metamorfose in het kokende water …

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?