Zo halen hardlopers voordeel uit 30 minuten wandelen per dag

Je hoeft niet altijd je hardloopschoenen aan te trekken om een betere loper te worden. Ook met een korte wandeling, op bijvoorbeeld je rustdag of op een dag waarop je minder zin hebt om te lopen, verbeteren je prestaties. We vertellen je in dit artikel hoe dat zit.
We horen het steeds vaker: we zitten te veel en te lang. Om dat zitgedrag te compenseren, is het cruciaal om voldoende te bewegen. Het goede nieuws? Je hoeft geen ultraloper te zijn om aan jouw dagelijkse dosis lichaamsbeweging te komen. Een simpele wandeling van 30 minuten volstaat al om er de voordelen van te plukken. Volgens een studie uit 2018 van de University of Sydney zou wandelen op een rustig tot matig tempo het risico op overlijden met 20 procent verkleinen. Ook voor lopers kan een korte dagelijkse wandeling  voordelen opleveren.
  1. Verbeterde bloeddoorstroming 

Wandelen stimuleert de bloeddoorstroming en zorgt voor een gezonde bloedtoevoer van het hart naar onze ledematen en hersenen. Het bloed blijft stromen, waardoor zich geen bloedklonters kunnen vormen. Dat is ook de voornaamste reden waarom korte wandelmomenten sterk geadviseerd worden aan zij die lange tijd stilzitten.

  1. Sneller metabolisme 

Wil je jouw stofwisseling en vetverbranding een boost geven, maar denk je dat je je daarvoor steeds in het zweet moet werken? Weet dan dat je door regelmatig te wandelen je metabolisme ook stimuleert en daarmee je lichaamsgewicht op peil houdt. Bovendien draagt een gezonde stofwisseling ook bij tot een betere slaap, bloedtoevoer en regelt het je hongergevoel.

  1. Lossere gewrichten 

Stijve gewrichten en spieren kunnen op termijn leiden tot artritis. Dagelijks wandelen kan het risico op bepaalde gewrichtsontstekingen verkleinen. Een wandeling van een halfuurtje is dan ook een ideale manier om gezonde, flexibele gewrichten te krijgen. En die heb je uiteraard nodig om vlot en comfortabel te lopen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?