Zo ren jij fluitend de winter door!

De herfst maakt plaats voor winter. Hier en daar ligt al sneeuw, het is koud en de dagen worden steeds korter. Hoe kom jij die wintermaanden door? Onder een dekentje, of kies jij voor een actieve winter met de gedachte ‘winter miles for summer smiles'?

Zodra de dagen korten en de nachten lengen, lijkt de window of opportunity te verkleinen om na werk of school nog op pad te gaan. Lijkt, want in essentie verandert er niets. Met de juiste kleding en accessoires kan je kou en donker prima de baas. Maar de drempel om nog naar buiten te gaan, lijkt toch hoger na zonsondergang.

Met het duister treedt een gevoel van onveiligheid op. Wat verkeersveiligheid betreft is dat ook met recht een reden, te wijten aan een verminderde zichtbaarheid. In zwarte outfit en zonder verlichting de deur uitgaan is dan een grote no-go. Het is daarentegen een kwestie van zien en gezien worden. Donkere camouflagekleding, waarmee je pas op 20 meter afstand zichtbaar bent, kun je dus beter thuis laten. Fluorescerende stukken en verlichting zijn de enige juiste keuze. Volgens verkeersdeskundigen verhoogt dat de zichtbaarheid voor automobilisten tot 150 meter. Een wereld van verschil.

Nachtelijk gezelschap

Er is daarnaast ook een subjectiever onveiligheidsgevoel dat we ondervinden in het donker. Die angst blijkt diepgeworteld te zijn en gaat terug naar onze voorouders. Zij moesten altijd en overal op hun hoede zijn voor roofdieren, zeker ’s nachts. Omdat in het donker ons zicht afneemt, zien we eventuele bedreigingen ook minder goed aankomen. Dat vergroot onze kwetsbaarheid en verklaart waarom we donker associëren met onveiligheid. Dankzij krimiseries en horrorfilms heeft de nacht een ongure reputatie gekregen, waar onze fantasie monsters en kwaadwillige wezens aan toegevoegd heeft. Is de kans op onverwacht gezelschap dan nihil? Een kleine rondvraag onder avondlopers bevestigt dat roofdieren inderdaad niet meer te vrezen zijn, maar dat het donker wel verrassende ontmoetingen kan opleveren: naaktslakken aan het einde van de zomer of de paddentrek aan het begin van de lente. In bosrijke omgevingen stuit je mogelijk wel op een ree of vliegen er uilen en vleermuizen over je hoofd. En wie ’s nachts loopt, staat ook al niet meer verbaasd van een vos hier en daar. Het mystieke geritsel in de struiken laat je hartslag mogelijk wel enkele slagen verhogen.

Meer lezen over de nadelen, maar vooral de voordelen van lopen in de herfst en winter? Bestel dan het magazine of lees online via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?