Zonder stress leeft Hassan toe naar Tokio Marathon, die geldt als tussenstop naar Parijs: ‘Ik ben geen normaal persoon’

Sifan Hassan staat zondag 3 maart aan de start van haar derde marathon: de Tokio Marathon, de eerste major van het jaar. Drie dagen voor de race vertelt ze vanuit Tokio over haar voorbereiding in het bos, de impact van het overlijden van Kelvin Kiptum én die ene vraag: welke onderdelen gaat ze in Parijs lopen? “Ik kijk straks wel waar ik zin in heb.”

Sifan Hassan zit ontspannen achter de laptop. De 31-jarige atlete is inmiddels een paar dagen in Tokio en geeft antwoord op vragen van het Nederlandse journaille. Dat doet ze op een voor haar kenmerkende wijze: ze praat snel, gooit er hier en daar wat Engelse termen doorheen en geeft uitgebreid en enthousiast antwoord.

De Tokio Marathon is haar derde marathon. In 2023 stond ze aan de start van de London Marathon en de Chicago Marathon. Beide races won ze. In de Verenigde Staten liep ze de tweede tijd ooit gelopen. De 2:13:44 was ook direct een Europees record.

Terugkeer naar het olympische gevoel

Toch is het niet de eerste keer dat ze in de Japanse hoofdstad actief is. Tijdens de olympische spelen in 2021 veroverde ze in deze stad twee gouden medailles. Op de 5.000 en 10.000 meter was ze de beste. “De herinneringen komen weer naar boven. Dat motiveert me. Maar het is nu volledig anders. In 2021 was ik super gefocust en zaten we nog midden in de corona-pandemie. Ik zat alleen in de taxi van het olympisch dorp naar het stadion. Meer heb ik niet van de stad gezien. Nu ben ik al lekker buiten geweest, een rondje gewandeld en een en ander van de stad gezien. Het voelt heel relaxt. Ik heb veel minder stress.”

Hassan wint London Marathon

Bos

De voorbereiding voor de Tokio Marathon was anders dan haar vorige races. “Ik heb me volledig gefocust op de marathon. In aanloop naar Chicago trainde ik veel op de baan en op de weg om mijn snelheid te verbeteren. Dat deed ik nu niet. Ik heb een rustige opbouw gedaan, met name in het bos. Ik hoef mezelf niet kapot te maken.”

Die aanpak moet zondag leiden tot een podiumplek, vertelt ze. Maar belangrijker is dat ze leert. Dat ze de mythische afstand onder de knie krijgt. Haar belangrijkste les van Chicago? “Ik moet gebalanceerder lopen. Dan loop ik beter. In Chicago ben ik te snel van start gegaan. Op het laatst was ik ‘gewoon out’. De laatste twee kilometer was ik helemaal kapot. De marathon is niet zoals de baan. Je kunt niet zomaar alles doen.”

Kiptum

De marathon in Tokio is de eerste die ze loopt zonder dat de overleden wereldrecordhouder Kelvin Kiptum aan de start staat. Hassan was ‘depressed’ nadat ze het nieuws vernam. “Ik was heel verdrietig, kon het niet geloven. We hebben twee keer samen op het podium gestaan (Hassan en Kiptum wonnen beiden de Londen Marathon en Chicago Marathon, red.). De eerste dagen waren heel pijnlijk. Ik was echt verdrietig.”

Lees ook: Interview Kelvin Kiptum november 2023: ‘Ik sta iedere dag op om mijn grenzen te verleggen’ – RunningNL

Parijs

Welke onderdelen ga je lopen in Parijs? Het is de vraag die haar het meest wordt gesteld. Ook deze donderdagochtend. Het antwoord? “Ik weet het niet. Het heeft in ieder geval niets te maken met het resultaat hier in Tokio. Nu vind ik de marathontraining heel leuk, maar misschien is dat over twee maanden wel anders. Ik zie het wel, ik kijk dan wel waar ik zin in heb”, zegt Hassan die wel kan lachen om haar antwoord. “Ik ben geen normaal persoon.”

Baanonderdelen

Hassan laat ze zich wel ontvallen dat ze na de ramadan in de Verenigde Staten enkele wedstrijden op de baan op het programma heeft. Welke dat precies zijn, weet ze nog niet. Maar het duidt er wel op dat de baanonderdelen nog zeker niet uit haar hoofd gezet zijn. De olympische marathon vindt plaats op zondag 11 augustus. De baanonderdelen een week eerder.

Maar dat zijn zorgen voor later. Eerst staat zondag de marathon van Tokio op het programma. Een nieuw ‘leermoment’ in de route naar Parijs.

Tokio Marathon: starttijd, Six Stars Finishers en ander dingen die je moet weten – RunningNL

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?