Tokio Marathon: starttijd, Six Stars Finishers en ander dingen die je moet weten

Het is de eerste marathon dit jaar die valt onder de Big Six: de Tokio Marathon. Zondag 3 maart staan tienduizendendeelnemers aan de start. Onder hen ook marathonfenomenen Eliud Kipchoge uit Kenia en de Nederlandse Sifan Hassan. Lees alles over de Tokyo Marathon 2024.

De marathon start zondag 3 maart om 09.10 uur plaatselijke tijd. Dat betekent voor ons dat we een wekker moeten zetten. Japan loopt 8 uur op ons voor, dus de start is om 01.10 Nederlandse tijd.

De race gaat zowel door moderne als historische stukken van Japan. Zo wordt onder meer de Imperial Palace en de Tokio Tower gepasseerd. De start is bij een imposante wolkenkrabber: het Metropolitian Government gebouw, in het zakelijk hart van Tokio. De finish is bij het station.

Hardloopavonturen uit het buitenland: Marathon van Tokio – RunningNL

Parcours

Het parcours is vlak en de temperatuur is vaak ideaal. Dat zijn goede voorwaarden voor snelle tijden. Het parcoursrecord staat op naam van de Keniaan Eliud Kipchoge. Hij won in 2022 in een tijd van 2:02,40.

Six Stars

Tokio is één van de grote zes marathons, de zogeheten World Marathon Majors. Als je die alle zes aflegt, dan heb je recht op de felbegeerde Six Start medaille. Om die te verkrijgen moet je ook de marathons van New York, Boston, Londen en Berlijn tot een goed einde brengen.

Kipchoge in 2017 tijdens marathon van Berlijn
Kipchoge en Hassan

In 2023 wonnen Deso Gelmisa uit Ethiopië (02:05:22) en de Keniaanse Rosemary Wanjiru (02:16:28) de race. Deze editie is de 39-jarige Eliud Kipchoge de favoriet én publiekstrekker. Hij won in 2022 de race en werd er in 2021 olympisch kampioen, al werd die marathon in Sapporo gelopen vanwege de hitte. Kipchoge liet eerder weten uit te kijken naar zijn terugkeer in Japan. “Ik heb goede herinneringen aan Japan. Het is voor mij de perfecte voorbereiding op mijn doel om mijn derde opeenvolgende olympische titel te winnen.” De marathon van Tokio wordt voor Kipchoge zijn 22e marathon, hij wist er 18 te winnen.

Hassan wint London Marathon

Hassan liep vorig jaar voor het eerst twee marathons. Die won ze allebei: in Londen en Chicago kwam ze als eerste over de streep. Hassan: “Ik heb veel zin om mijn derde marathon te gaan lopen. Voor mij voelt Tokio als de perfecte voorbereiding in aanloop naar Olympische Spelen in Parijs. In de straten van Tokio wil ik mijn marathonreis voortzetten.” Hassan is houder van het Europees record op de marathon.

 

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?