Hassan eindigt vierde in Tokio: blijft ver van persoonlijke toptijd

Sifan Hassan is zondag als vierde geëindigd in de Tokio Marathon. Ze kwam na 2:18:05 over de finish. Sutume Asefa Kebede was de sterkste vrouw. Bij de mannen won de Keniaan Benson Kipruto. Hij liep lange tijd onder het wereldrecord, maar moest dat schema in de slotfase loslaten.

Hassan bleef met haar tijd ruim boven haar persoonlijk record van 2:13:44. Die tijd liep ze in 2023 tijdens de Chicago Marathon. De 31-jarige atlete moest halverwege de race het leidende trio laten gaan. Ze kon vervolgens geen aansluiting meer vinden. Kebebe verbeterde met haar 2:15:55 het parcoursrecord.

Tweevoudige olympisch kampioene Hassan liep haar derde marathon in Japan. De eerste twee, in Londen en Chicago, won ze allebei. Hassan tilt waarschijnlijk niet te zwaar aan het resultaat, omdat de wedstrijd voor haar geldt als voorbereiding op de olympische spelen.

Benson Kipruto won de race bij de mannen. Hij kwam na 02:02:15 over de finish. Daarmee verbeterde hij het parcoursrecord van Eliud Kipchoge. Op het 30-kilometerpunt lag hij nog 24 seconde voor op het wereldrecordschema van Kelvin Kiptum. Kipruto had echter in de slotfase niet de versnelling in huis die Kiptum in Chicago liet zien. Eliud Kipchoge kwam niet in het stuk voor. Hij finishte op ruimte afstand van de top.