Zoveel kopjes koffie per dag verlengen je levensduur

Volgens een grootschalige wetenschappelijk studie is er een verband tussen je kofficonsumptie en je levensduur.

Je hebt vast al gehoord van de verschillende voordelen die koffie met zich meebrengt. Het zou niet enkel je sportprestatie kunnen verbeteren, maar ook het risico op diabetes type 2, bepaalde types kanker en de ziekte van Parkinson verminderen. Maar wist je dat koffie ook je levensduur kan verlengen?

Dat blijkt althans uit een recente, grootschalige studie die gepubliceerd werd in The European Journal of Preventive Cardiology. De onderzoekers van de studie analyseerden 450.000 mensen over een periode van 12,5 jaar en stelden vast dat zij die koffie dronken – zelfs cafeïnevrije koffie – een kleiner sterfterisico hadden in vergelijking met zij die geen koffie dronken. Deze bevindingen sluiten aan op reeds bestaande studies die suggereren dat koffie goed is voor de gezondheid.

2 tot 3 kopjes per dag

Alle types koffie werden gelinkt aan een risicovermindering op overlijden, maar de meest significante risicovermindering kon worden geconstateerd bij personen die dagelijks twee tot drie kopjes koffie dronken.

Zo zouden koffiedrinkers 27% minder kans hebben om vroeg te overlijden in vergelijking met zij die geen koffie drinken. Personen die cafeïnevrije of oploskoffie dronken, hadden respectievelijk 11 tot 14% minder kans om vroeg te overlijden.

Ook kon er een verkleind risico worden vastgesteld op cardiovasculaire ziektes, met opnieuw de grootste vermindering wanneer er dagelijks twee tot drie koppen werden geconsumeerd.

Het nieuwe onderzoek bouwt voort op bestaande studies die de effecten van koffie op de levensduur onderzochten. Eerder publiceerde The Journal of Nutrition bijvoorbeeld al een onderzoek dat aantoonde dat Italianen die dagelijks drie tot vier espresso’s per dag dronken een kleiner risico hadden om te overlijden over een periode van 8 jaar.

Het gegeven dat ook cafeïnevrije koffie kan bijdragen aan een langere levensduur is bovendien interessant voor zij die gevoelig zijn voor cafeïne of zij die hun koffieconsumptie willen beperken.

Gezondheidsvoordelen

Koffie is een complexe mix van meer dan 1000 verschillende stofjes, wat het voor wetenschappers moeilijk maakt om te bepalen welk van deze componenten nu voor de genoemde voordelen zorgt. Maar over het algemeen zou koffie gezondheidsvoordelen met zich meebrengen door de volgende mechanismen:

  • Onstekingswerend;
  • Verminderde insulineresistentie;
  • Hoog gehalte aan antioxidanten;
  • Lignanen (fyto-oestrogenen die de ontwikkeling van kanker zouden remmen);
  • Chlorogeenzuur (een stof die de bloedsuikerspiegel doet dalen).

De belangrijkste conclusies van deze en eerdere studies is dat de gegevens een verband aantonen tussen dagelijkse koffieconsumptie en een kleiner sterfterisico. Dit wil echter niet zeggen dat een correlatie tussen twee dingen – in dit geval: koffie en kleinere kans op overlijden – er ook een direct oorzakelijk verband is. We weten namelijk niet in welke mate het verminderd risico door koffie zelf komt – ondanks de vele voordelen en het sterke verband.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?