Piet Wiersma na de editie van 2023 waar hij tweede werd. Mandatory Credit: Photo by Steve Haag Sports/Shutterstock (13960250at)

‘In vorm van zijn leven’ wint Piet Wiersma legendarische Comrades Marathon

Ultraloper Piet Wiersma heeft zijn mooiste zege uit zijn carrière geboekt. Bij de Comrades Marathon, een hardloopwedstrijd over 85 kilometer in Zuid-Afrika, kwam hij als eerste over de meet. "Ik wist dat ik goed voorbereid aan de start stond."

Wiersma, die in 2023 als tweede eindigde in deze race, bouwde de wedstrijd rustig op. Waar hij in het eerste uur op een positie ruim boven de honderd liep, was hij na 4 uur een van de vijf koplopers. De ultraloper wist zijn geduld te bewaren en zette pas 10 kilometer voor het einde zijn versnelling in. Al snel bleek dat Wiersma niet meer in te halen was.

Parcoursrecord

Wiersma, die vorig jaar een wereldrecordpoging deed op de 100 kilometer, kwam na vijf uur, 24 minuten en 56 seconde over de finish. Met die tijd was hij niet helemaal tevreden, want hij bleef zeven seconde boven het parcoursrecord.

Heuvels

Na afloop was de atleet ‘in de beste vorm van zijn leven te zijn’. “Dat gaf me veel vertrouwen voor deze race. Ik heb de laatste zes weken, voor het eerst, fulltime getraind. Ik wist dat ik goed voorbereid aan de start stond.” Toch ging het ook bij Wiersma niet vanzelf, hij had te maken met kramp in zin kuiten. “De heuvels eisen op een bepaald moment toch zijn tol. En dat terwijl ik me daar dit jaar uistekend op voorbereid had. Waar ik vorig jaar slechts drie heuveltrainingen deed vooraf, heb ik nu elke training heuvels meegenomen. Mede daarom ging het zo goed. Ik had soms het gevoel dat ik op het vlakke liep, terwijl dat toch echt niet zo was.”

Waarom is de Comrades Marathon zo bijzonder?

De Comrades Marathon is de oudste en qua deelnemersveld de grootste ultramarathon ter wereld. Daarnaast is het een van de zwaarste. Het parcours in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal is bijna 90 kilometer lang en laat de lopers meanderen door de prachtige vallei van de duizend heuvels tussen Pietermaritzburg en Durban. Lopers hebben 12 uur de tijd om de ultramarathon te volbrengen.

Wat is de oorsprong van deze race?

De Comrades Marathon wordt georganiseerd sinds 1921 en is een eerbetoon aan de Zuid-Afrikaanse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog om het leven kwamen. De race is legendarisch geworden. Het parcours kent twee varianten: jaarlijks worden start- en finishplaats omgedraaid, waardoor je een uphill en downhill editie hebt. Dit jaar was het een uphill editie.

Publiek

Henk Guise weet alles van deze race. Hij finishte al negen keer, zondag 9 juni kwam hij na 8 uur, 18 minuten en 19seconde over de finish. “De eerste keer dat ik de Comrades liep, was ik aan de finish helemaal gesloopt. Ik heb onderweg alle dalen gezien. Nog steeds ben ik jaloers op die finish, toen ik voor het eerst mocht ervaren hoe het is om die beroemde 90 km te voltooien”, zegt Guise die iedere editie weer verbaasd is over het enthousiasme van het publiek. “Naast goede verzorging heb je tijdens Comrades te maken met het meest uitgelaten publiek van de wereld.”

Deelnemers hebben 12 uur de tijd om de race te volbrengen. Te laat? Geen medaille en geen uitslag. Guise: “Dat dramatische moment wordt in Zuid-Afrika live uitgezonden op televisie. De Zuid-Afrikanen hebben een bijzondere sterke mentaliteit die ze ‘vastbijt’ noemen. Ik heb onderweg lopers van boven de 100 kilogram en haar tot op de schouders gezien die de Comrades door dat ‘vastbijt’ toch volbracht hebben.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?