De voorbereiding voor een marathon is een parcours bezaaid met valkuilen. Daarom 3 zaken die goed zijn om te onthouden.
Bouw geleidelijk aan op
In het begin van je marathontraining ga je nog geen duurlopen van twee uur doen. Je moet geleidelijk aan opbouwen en je weekvolume per 10 tot 15 procent verhogen.
Houd je aan je schema
Sluit naadloos aan bij het vorige puntje… Lopers die een schema volgen en zich aan de opgegeven hartslagzones houden, zullen zeker in het begin van de trainingen het gevoel hebben dat ze weinig presteren. Maar het schema houdt uiteraard ook rekening met een geleidelijke opbouw. Denk dus niet: ik heb te weinig kilometers gelopen, ik ga nog een extra rondje doen. Dat brengt ons meteen bij het volgende punt.
Denk in tijd
Veel lopers hebben de neiging om qua training in kilometers te denken, maar in dit geval is de duur belangrijker. Op die manier zal je meer resultaat boeken. Waarbij de afstand wél van belang is, is bij je langste training. Loop sowieso nooit meer dan een marathon zelf, maar leg wel minstens 30 kilometer af. Kwestie van je lichaam te laten ervaren wat het is om zo’n afstand te lopen. En voor je mentale gemoedsrust is het ook comfortabel dat je weet dat je die afstand sowieso aankan.