5 eenvoudige mentale technieken om een betere loper te worden

Jezelf verbeteren als loper is veelal een kwestie van meer trainen. Zonder de fysieke arbeid is het moeilijk vooruit te komen. Maar ook je hersenen spelen een belangrijke rol. Zij bepalen of je toch naar buiten gaat als het regent, of nog een kilometer verder loopt als je eigenlijk geen zin meer hebt. Doe daar je voordeel mee. Het Amerikaanse blad Scientific American benoemde onlangs 5 mentale technieken die je kunnen helpen je prestatie te verbeteren.

1 stel jezelf een heel duidelijk doel
Twee onderzoekers stelden in de jaren ’90 van de vorige eeuw al dat je het beste resultaat boekt als je jezelf hele duidelijke doelen omschrijft. Als je dit vertaalt naar het hardlopen, probeer dan zo specifiek mogelijk te zijn. Zeg niet dat je sneller wilt worden maar besluit om je persoonlijk record op de 10 kilometer met een minuut aan te scherpen.

2 accepteer de pijn
Hardlopen is niet altijd fijn, vooral als je net begint met lopen. Soms heb je een dag dat het niet lekker loopt. Ook die trainingen horen erbij. Ze dragen namelijk bij aan die dagen dat het wel lekker loopt. Probeer op dat moment niet teveel te denken aan hoe zwaar het is of hoe lang je nog moet. Denk niet over de hele afstand, richt bijvoorbeeld je op het volgende stoplicht waar je even op adem kunt komen. En let op je houding. Door daar goed te letten zal het lopen makkelijker aanvoelen.

3 ga de competitie aan
Voor veel lopers is hardlopen geen wedstrijd meer. Ze doen het niet om te winnen, maar om het beste uit zichzelf te halen. Ook om dat te bereiken kan het geen kwaad om een beetje competitie toe te voegen. Het werkt al door je te richten op iemand tijdens de wedstrijd. Je zult zien dat je je aan elkaar kunt optrekken op de momenten dat je het zwaar hebt. Het helpt je door de moeilijke momenten heen. Of zoek in de laatste kilometers een richtpunt voor je. Zoek een denkbeeldige tegenstander uit die je in dat laatste stuk nog probeert te verslaan.

4 zelfspraak
Het klinkt te eenvoudig om waar te zijn. Maar je kunt jezelf moed inpraten tijdens een training of wedstrijd. En het werkt nog ook. Daar hebben we ook al eerder aandacht aan besteed. Als je het moeilijk hebt tijdens een wedstrijd, zeg dan tegen jezelf dat je goed getraind hebt en er helemaal klaar voor bent. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat het werkt.

5 visualiseer
Visualisatie is een methode waarbij je jezelf van tevoren probeert voor te stellen hoe een wedstrijd verloopt. Het klinkt een beetje vaag, maar bijna alle topsporters maken er gebruik van. Door jezelf zo precies mogelijk voor te stellen hoe het kan gaan worden, bereid je hersenen voor op wat komen gaat. Probeer jezelf voor te stellen hoe je moeilijke momenten overwint tijdens de wedstrijd. Of probeer mooie momenten uit het verleden terug te halen. Denk aan hoe sterk je je voelde na een zware training. Probeer dat gevoel een paar keer op te roepen en je hersenen krijgen zin in die wedstrijd.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?