5 Handige tips voor hardlopers met hooikoorts

Het begin van de lente is voor de meeste hardlopers goed nieuws, maar als je hooikoorts hebt dan begint nu ook het seizoen van klachten als niezen, tranende en jeukende ogen en verlies van smaak en reuk. Als hardloper is het goed om met een aantal dingen rekening te houden als je op pad gaat, daarom een paar handige tips.

Hooikoorts is een allergie die veroorzaakt wordt door stuifmeelpollen die zich in de lucht verspreiden. In ons land duurt het hooikoortsseizoen van februari tot en met augustus en viert het hoogtij op warme, droge en winderige dagen. 

De symptomen van hooikoorts lijken op die van een verkoudheid: tranende en jeukende ogen, niesbuien, verlies van smaak- en reukzin… Helaas kan je ze niet volledig uit je leven bannen. Tijdens het lopen is dit natuurlijk ook niet zo prettig. Daarom geven we enkele tips om er zo goed mogelijk mee om te gaan, zodat je toch kan genieten van het hardlopen.

1. Zoek de pollen niet op

Het is om te beginnen goed om te weten voor welke specifieke pollen jij allergisch bent. Daar kun je dan vervolgens ook je rondjes op proberen aan te passen zodat je jouw allergenen niet tegenkomt.

2. Loop op een ander tijdstip

Vaak zitten er ‘s ochtends de meeste pollen in de lucht. In het hooikoortsseizoen kun je dan ook het beste ‘s avonds hardlopen. Is er een bui op komst? Wacht dan met hardlopen totdat het gestopt is met regenen. Alle pollen zijn dan uit de lucht gespoeld.

3. Check de hooikoortsverwachting

Het is ook slim om het weerbericht in de gaten te houden. Vooral zonnige en winderige dagen zijn minder aangenaam voor hooikoortspatiënten, omdat er dan veel stuifmeel in de lucht zit. Houd daar rekening mee bij het inplannen van je trainingen. Het is daarom ook goed om te weten wat de hooikoortsverwachting is. In veel weerapps worden die tegenwoordig ook al meegenomen.

4. Draag een zonnebril

Met een zonnebril kun je je ogen onderweg goed beschermen en klachten voorkomen. Er bestaan speciale hardloopzonnebrillen die ook goed blijven zitten terwijl jij aan het rennen bent.

5. Was je kleding direct na een training

Als je kleren vochtig zijn (bijvoorbeeld door te zweten) blijft stuifmeel er extra makkelijk op zitten. Gooi je loopoutfit dus meteen na je training in de was. En vergeet ook je haren niet te wassen, want pollen blijven namelijk zeer graag in haren zitten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?