Vijf inspirerende hardloopdocumentaires die je gezien moet hebben

Koud weer? Dat vraagt om goede loopdocumentaires! We zetten daarom vijf inspirerende kijktips voor je op een rij, die je ongetwijfeld een flinke motivatieboost geven.

SOLACE – RUNNING THE ALPS IN 30 DAYS

Hoelang zou het duren om 2.560 kilometer te lopen? En hoe overbrug je 150.000 hoogtemeters? Landgenoot Karel Sabbe, een van ’s werelds beste (ultra)traillopers, zocht het voorbije zomer uit tijdens een tocht over de Alpen in 30 dagen. De documentairemakers van On volgden Sabbe op zijn tocht, waarbij ze niet allen zijn reis doorheen de Alpen vastlegden, maar ze de kijker ook meenemen in de mindset van een van ’s werelds beste ultralopers.

Je kan de documentaire hier bekijken.

THE BARKELEY MARATHON

Geïnspireerd op een berucht verhaal over een gevangenisontsnapping: de legendarische Barkeley Marathon is misschien wel de zwaarste loopwedstrijd ter wereld. In 25 jaar hebben maar 10 deelnemers de finish gehaald. Deelnemers aan deze trail moeten binnen zestig uur 160 kilometer met maar liefst 16.000 hoogtemeters afleggen door de bossen van Tennesse. Extra hindernis vormt het parcours, want … dat is er niet. Lopers moeten zelf hun weg zien te vinden. The Barkeley Marathon – The Race that eats its young laat deze bizarre race van binnenuit zien. Een aanrader!

Je kan de documentaire hier bekijken.

MADE TO BE BROKEN

Met Karl Metzer blijven we nog even in de wereld van ultrarunners. Hij liep al vele ultratrails, maar de Appalachian Trail stond nog altijd hoog op zijn lijstje. Deze bekende route van Georgia naar Maine bestrijkt meer dan 3000 kilometer. In de documentaire Made to be Broken volg je Metzler op die tocht, waar hij ook nog eens recordpoging van maakt.

Je kan de documentaire hier bekijken.

KIPCHOGE – THE LAST MILESTONE

Als je het over records hebt, dan kom je vanzelf uit bij de Keniaan Eliud Kipchoge. ’s Werelds beste marathonloper schreef geschiedenis toen hij in 2019 als eerste ooit een marathon in minder dan 2 uur liep, ook gekend als de INEOS 1:59 Challenge. Op 12 oktober 2019 slaagde hij in iets dat velen onmogelijk achtten en bereikte hij een mijlpaal. Hij liep 42,195 km in een tijd van 1u:59’40”. Over die dag en de aanloop naar die legendarische dag verscheen vorig jaar de film Kipchoge – The Last Milestone.

Je kan de documentaire hier bekijken.

MIND GAMES – THE EXPERIMENT

Sportmerk ASICS nodigde inactieve, competitieve gamers – gespecialiseerd in denkspellen zoals schaken en e-sport – uit om deel te nemen aan een beweegprogramma. Na vier maanden regelmatig sporten was hun geest aanzienlijk aangescherpt en presteerden ze op een nog hoger competitief niveau. De internationale ranglijst van de deelnemers verbeterde met liefst 75%, wat opnieuw aantoont hoe nauw onze geest en ons lichaam met elkaar in verbinding staan. Een cameraploeg volgde de vier competitieve gamers gedurende de vier maanden waarin ze zich engageerden voor het sportprogramma. Het resultaat is te zien in de inspirerende documentaire ‘Mind Games – The Experiment’

Je kan de documentaire hier bekijken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?