5 tips van Evy Gruyaert om de zomer lopend door te komen
5 tips van Evy Gruyaert om de zomer lopend door te komen

5 tips van Evy Gruyaert om de zomer lopend door te komen


De afgelopen weken trokken we massaal onze hardloopschoenen aan, de lockdown weerhield ons er niet van om – weliswaar individueel – eropuit te trekken en onze conditie weer op te bouwen of op peil te houden. De start is gemaakt, maar de finish is nog niet in zicht. Hou het deze zomer vol om superfit het najaar in te gaan! Je hebt toch geen zin om in september opnieuw van nul te starten? Ik verzamelde enkele tips die jouw zomer zullen omtoveren tot de perfecte hardloopzomer!

Prehydrateer

Wanneer het warm is, verlies je meer vocht door te zweten. Drink daarom in de uren voor je gaat trainen meer water dan anders. Zo bereid je je lichaam alvast voor, en verklein je de kans op uitdroging.

Koolhydraten zijn je vriend

Koolhydraten zijn de brandstof voor elke loper. Bij warm weer verbrand je meer koolhydraten, daarom is het belangrijk om voldoende trage suikers in je menu op te nemen zodat je energie op peil blijft. Kies volkorenpasta, bruine rijst, havermout… of eet net voor de start een banaan of peperkoek als je snelle suikers nodig hebt.

Zout is een keeper

Lopen in de warmte zorgt ervoor dat je meer gaat zweten. En zweet betekent dat je zout verliest. Zout zorgt ervoor dat je lichaam water vasthoudt zodat je voldoende gehydrateerd blijft, daarom is het soms raadzaam om in de zomer wat zout aan je water of maaltijd toe te voegen. 

Blijf drinken tijdens het lopen

Ben je van plan langer dan 30 minuten te trainen? Dan raad ik je aan om ook tijdens de training te hydrateren. Je kunt een flesje water meenemen tijdens de training, of je hardlooproute plannen zodat je na 30 minuten langs je huis passeert om snel even bij te tanken. Belangrijk is dat je drinkt voordat je dorst krijgt. Wanneer je een dorstgevoel hebt, is het eigenlijk al te laat.

Rehydrateer na het lopen

Ook na je training blijft hydratatie belangrijk. Drink binnen de 6 uur na je training 150% van je verloren gewicht om je vochtbalans te herstellen. Als je 1 kg verloren hebt, moet je dus 1,5 liter drinken. Belangrijk is dat je deze hoeveelheid niet in één keer naar binnen giet, maar in kleinere hoeveelheden gespreid over de tijd drinkt.