8 voordelen van alternatieve training

Bijna alle hardloopblessures zijn terug te voeren op overbelasting. Dit betekent dat spieren en vooral pezen onvoldoende tijd krijgen om te herstellen. Probeer daarom alternatieve trainingsvormen in je schema op te nemen. Liefst vóórdat je geblesseerd raakt! In Losse Veter magazine #14 staat een uitgebreid artikel over alternatief trainen. Hieronder volgt een intro van het artikel en 8 voordelen van alternatieve training. Wil je het artikel helemaal lezen, dan kun je het magazine nabestellen via deze link.

Blessures, iedere loper krijgt er wel eens mee te maken. Sterker nog, onderzoek heeft uitgewezen dat van alle sporters de lopers het vaakst de stelling ‘blessures ontstaan nu eenmaal, hoe voorzichtig je ook doet’ onderschrijven. Dat is niet verwonderlijk als je naar de cijfers kijkt. In 2014 werden er 710.000 blessures geconstateerd bij hardlopers, waarvan er 220.000 medisch behandeld werden. De lopers hadden gemiddeld 6,1 blessures per 1000 uren hardlopen. Dat is drie keer zo hoog als gemiddeld, over alle sporten gemeten. Hardlopen is de op één na meest blessuregevoelige sport. Alleen voetbal scoort hoger. Onderzoek bij de Dam tot Damloop verleden jaar heeft uitgewezen dat 39 procent van de ondervraagden last had van een blessure in de voorbereiding. Binnen deze groep heeft 70 procent door kunnen trainen, de overige 30 procent heeft niet kunnen trainen of is moeten stoppen met trainen.

Toptrainers Bram Wassenaar en Louis Delahaije pleiten ervoor om het lopen regelmatig te vervangen door een andere trainingsvorm. Zij zien niet alleen voordelen voor toplopers, maar ook voor recreanten. Er heerst bij veel lopers echter nog het idee dat deze alternatieve trainingsvormen geen volwaardig alternatief kunnen bieden voor het lopen. Marathonlopers Koen Naert en Andrea Deelstra hebben inmiddels het tegendeel bewezen. Zij liepen hun beste marathons nadat zij van een blessure terugkwamen en noodgedwongen veel alternatief moesten trainen. Miriam van Reijen maakte de overstap van hardlopen naar duatlon en triatlon. Ze wisselde de helft van haar kilometers in voor zwemmen en fietsen. Haar hardlooptijden gingen vooruit.

Alternatieve training, zoals fietsen of aquajoggen, komt bij de meeste lopers pas in beeld na een blessure. In de opbouw na een blessure is lopen in het begin namelijk vaak nog geen optie. Dan wordt de toevlucht genomen tot de fiets of het zwembad. Het besef dat deze alternatieve trainingsvormen ook veel blessures kunnen voorkomen, dringt nog veel te weinig door.

De logica is heel eenvoudig. De meeste blessures ontstaan door overbelasting van het bewegingsapparaat. De schokbelasting van het lopen is een flinke aanslag op onze pezen en gewrichten. Alternatieve trainingsvormen bieden de mogelijkheid om het hart-longsysteem te trainen zonder die belasting van het bewegingsapparaat.

8 voordelen van alternatieve training

  • Je traint meer allround
  • Je traint hart/long systeem zonder impact van de schokbelasting van het lopen.
  • Het werkt preventief, het kan blessures voorkomen
  • Tijdens een blessureperiode kun je op deze manier je conditie op peil houden
  • Je kunt je trainingsomvang verhogen zonder je belasting te verhogen
  • Het doorbreekt de monotonie van het lopen
  • De afwisseling geeft ook mentale frisheid
  • Het helpt bij het voorzichtig opbouwen van de belastbaarheid bij beginnende lopers

Het volledige en uitgebreide artikel over alternatieve training is te lezen is het Losse Veter magazine #14. In dit artikel komen Louis Delahaye, Bram Wassenaar, Miriam van Reijen, Koen Naert en Andrea Deelstra uitgebreid aan het woord. Zij delen hun ervaringen en geven tips.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?