Lunchtip: witlofsalade met ei en avocado

Heb jij zin in iets anders bij de lunch wat ook nog gezond en lekker is? Probeer dan dit recept voor een witlofsalade met ei en avocado. Lekker fris en net even wat anders dan een gewone boterham met kaas.

Deze salade is bedoeld als spread voor op brood, maar je kunt het natuurlijk ook op een cracker of roggebrood smeren. Of als je geen broodeter bent: zonder brood. Dan maak je gewoon wat meer salade voor jezelf.

Dit heb je nodig:

  • 100 gram witlof, grof gesneden
  • ½ avocado, in grove blokjes
  • Sap van een ½ limoen
  • 25 gram rucola
  • 1 eetlepel honing
  • 2 verse gedroogde dadels, in reepjes gesneden
  • 2 hardgekookte eieren, eiwit in grove stukken gesneden, 1 dooier apart en andere dooier niet gebruiken
  • 25 gram augurk, in kleine blokjes
  • 30 gram rode ui, fijngesnipperd
  • 5 gram verse peterselie, fijngehakt
  • 2 sneetjes bruin brood (of een dikke plak zelfgesneden boerenbrood van 70 gram)

Aan de slag!

  • Meng de witlof, avocado, limoensap, rucola, honing, dadels en stukken eiwit losjes door elkaar.
  • Leg de dooier in een beslagkom en voeg de augurk, ui en peterselie toe. Roer dit met een garde tot een egale massa en smeer dit als spread op het brood.
  • Serveer de salade op het brood met de spread.

Kookweetje

Het limoensap zorgt naast de smaak voor een blijvend frisse kleur van avocado en witlof. Rauwe gesneden witlof wordt al na enkele minuten bruin/rood, dus meteen na het snijden al mengen met een zuurtje, zoals citroen- of limoensap. Maar ook augurkenzuur en azijn hebben deze werking.

Voedingswaarde

  • Energie: 460 kilocalorieën
  • Eiwit: 20 gram (18 energie%)
  • Vet: 18 gram (34 energie%)
  • Koolhydraten  55 gram (48 energie%)
  • Voedingsvezels: 11 gram

Voedingswaardeweetje

Het gerecht zit vrij hoog in het vetgehalte door de avocado en het ei. In het eigeel zit het meeste vet. Daarom is ervoor gekozen om maar 1 eidooier te gebruiken. De vetten uit avocado en ei zijn natuurlijk wel de gezonde goede vetten!

Dit recept komt uit het sportieve kookboek Goud op je Bord. Hierin geven Erik te Velthuis (Manager Topsportrestaurant SportcentrumPapendal) en Brenda Frunt (sportvoedingsadviseur van de voedingsacademie) gezonde recepten waarvoor je niet uren in de keuken hoeft te staan. Het boek is hier te bestellen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?