Vijf (geldige) redenen om je hardlooptraining over te slaan!

Soms is het een beter om een hardlooptraining over te slaan. Als je dat doet op basis van een van deze redenen, dan hoef je jezelf niet schuldig te voelen.

Of het nu tijdens een training of wedstrijd is: opgeven wil niemand. Toch is het in sommige situaties beter om je hardloopschoenen even aan de kant te zetten en naar je lichaam te luisteren. Dit zijn vijf geldige redenen om thuis te blijven.

  1. Je bent ziek

Tenzij je een kleine verkoudheid hebt, heeft het écht geen zin om te gaan hardlopen als je je niet goed voelt. Wie per se die geplande training wil afwerken met het idee ‘de bacteriën er wel uit te zweten’, heeft meer tijd nodig om te herstellen. Lange en intensieve inspanningen verzwakken dan je weerstand.

  1. Je bent geblesseerd

Dat klinkt misschien logisch, maar tijdig een blessure herkennen blijkt niet altijd even simpel. Een handige richtlijn: moet jij je looppas of -houding aanpassen om geen pijn te hebben? Stop dan met hardlopen.

Ook acute pijn tijdens een training of wedstrijd kun je beter niet negeren. Stop meteen met lopen en begin pas opnieuw met je trainingen als de oorzaak duidelijk is en je het eventueel hebt laten behandelen. Een universele pijngrens bestaat niet, waardoor je zelf moet beslissen hoeveel ‘pijn’ aanvaardbaar is. Push jezelf niet. Een weekje niet hardlopen is altijd beter dan een blessure oplopen door overbelasting, waarvan je enkele weken of zelf maanden moet herstellen.

  1. Je bent vermoeid

Lopen als je vermoeid bent, zowel mentaal als fysiek, bezorgt je lichaam allen maar meer stress. Uiteraard kun je na een korte nacht je training afwerken, maar dat lukt niet als je voor lange tijd een slaaptekort hebt. Kies voor een trage training of las extra rust in. Besteed meer aandacht aan een evenwichtig voedingspatroon en probeer je slaapkwaliteit te verbeteren.

  1. Je bent niet hersteld

Zware, lange loopsessies of te snel lopen tijdens trage duurlopen leiden tot een moeizamer herstel. Zonder voldoende herstel verminderen je loopprestaties en verhoog je het risico op blessures. Let erop dat je niet te veel zware sessies achter elkaar afwerkt en loop je trage duurloop ook echt op een traag tempo.

  1. Je bent overtraind

Aansluitend bij het vorige: wie niet voldoende rust, raakt snel overtraind. Vind je het moeilijk om je normale tempo al na 5 minuten aan te houden of kan je nauwelijks nog versnellen tijdens je intervallen? Push je lichaam dan niet om iets te doen waartoe het simpelweg niet in staat is. Het overtrainingssyndroom overkomt zelfs de beste lopers. Ook hier luidt het advies: gun jezelf de nodige rust. Des te sneller kun je opnieuw je loopschoenen aantrekken!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?