Diane van Es over haar ’tunnel’ in aanloop naar de olympische 10 kilometer: ‘Ik heb niet het gevoel dat ik opofferingen moet brengen’

In aanloop naar de Spelen legden vijf Nederlandse atleten 10 vragen voor. Vandaag deel 3: Diane van Es (25). Van Es is nationaal recordhoudster op de 10 kilometer op de weg (30.29) en won bij de EK in Rome zilver. De geboren Rotterdamse staat in Parijs aan de start op de 10.000 meter. Het worden haar tweede Olympische Spelen, in 2021 finishte ze in Tokio als zestiende op de 5.000 meter. "Ik kan goed in een tunnel leven."
Welk type training vind je het leukst?

“Ik vind best wel veel dingen leuk. Maar als ik moet kiezen, ga ik voor de lange duurloop. Waarom? Ik ben dan gewoon ontspannen een uur of 2 (soms langer) aan het lopen. Omdat het een lange route is en het tempo wat lager ligt, heb je dan onderweg ook meer kans om dingen te zien.”

Welke vijf dingen stop je als eerste in je tas?

“Mijn temposchoenen, althans als ik die nodig heb. Daarnaast sportdrank, gelletjes, mijn sporthorloge en ik neem vaak de lactaatmeter mee.”

Wat doe je de avond en ochtend voor de wedstrijd?

“Niet veel bijzonders. Ik zorg dat ik in de avond een goede maaltijd eet met veel koolhydraten, meestal pasta. Verder is het vrij ontspannen. Ik kijk een serie of film en ga op tijd naar bed. In de ochtend blijf ik wat langer liggen. Daarna ga ik ontbijten en rustig een minuutje of 20 loslopen. De rest van de dag is het een beetje uitzitten en zorgen dat ik zo min mogelijk energie verspil.”

Hoe houd je jouw zenuwen in bedwang?

‘Ik probeer op de wedstrijddag te ontspannen en niet de hele tijd met de wedstrijd bezig te zijn. Een paar uur voor de wedstrijd komt de spanning. Dan laat ik het gewoon gebeuren. Maar ik probeer wel altijd positief te blijven en te genieten van de voorbereiding. Ik ga er altijd positief in met veel energie, dat helpt me.”

ROME – Diane van Es na de finale van de 10.000 meter voor vrouwen op de vijfde dag van de Europese kampioenschappen atletiek. ANP IRIS VAN DEN BROEK
Wat is jouw grootste talent op hardloopgebied?

“Ik kan goed lange afstanden lopen, maar voor een langeafstandloper kan ik ook vrij hard sprinten. Ik denk dat die combinatie redelijk uniek is. Daarnaast kan ik me goed focussen op het hardlopen. Ik kan me prima afsluiten van andere dingen. Ik kan goed ‘in een tunnel leven’. Zo heb ik bijvoorbeeld weinig behoefte om naast de sport veel andere dingen te doen, zoals een studie of werk. Dat klinkt misschien als iets negatiefs. Maar voor mij is dat juist positief, omdat ik de sport heel leuk vind.”

Wat is je favoriete hardlooproute?

“Die is in Namibië, waar we regelmatig op trainingskamp gaan. Een van de routes gaat helemaal door de natuur, waarbij je onderweg wilde dieren tegenkomt. Tijdens het hardlopen komen we dan giraffen, apen en neushoorns tegen.”

Als je één trainingsmaatje mee mag nemen op trainingskamp, wie zou je dan kiezen?

“Maureen Koster. Wij doen veel trainingen samen en kunnen het goed met elkaar vinden. We zijn ook regelmatig met z’n tweeën en de coach op stap om ons voor te bereiden op een toernooi. We bespreken van alles, koken samen en hebben het goed naar onze zin.”

Wat is jouw mooiste herinnering aan de Spelen?

“Ik weet nog dat ik op de televisie naar de Olympische Spelen van Beijing in 2008 keek. Dat was zo gaaf en groots georganiseerd. Vanaf dat moment begon ik te dromen dat ik er zelf ook wilde staan. Dat ik me voor Tokio al kwalificeerde was onverwacht. Het was leuk dat ik er mocht staan, maar ik was niet in een goede vorm. Het mooiste moment was eigenlijk dat ik me überhaupt kwalificeerde, niet zozeer het evenement zelf.”

Wat was jouw grootste opoffering in de maanden richting de Olympische Spelen?

“Eigenlijk heb ik niet het gevoel dat ik opofferingen moet brengen. Ik heb gewoon heel veel plezier in de trainingen en wedstrijden, daarom voelt het niet als een opoffering. Maar als ik dan toch iets moet noemen, dan is het dat ik mijn hondje Luna moet missen als ik op reis ben.”

Met welke ambitie sta je aan de start?

“Ik heb nog geen klassering in mijn hoofd. Het is afhankelijk van hoe de race verloopt en hoe het seizoen zich ontwikkelt. Het gaat er vooral om dat ik op dat moment kan pieken en er alles uithaal.”

Lees ook: 10 vragen aan Khalid Choukoud: ‘Ik ga strijden met de beste atleten ter wereld’

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?