Adidas komt met eigen variant op carbonschoen: Adizero Adios Pro

Ook adidas mengt zich nu in de ontwikkeling van carbonschoenen. Het wijkt daarbij af van het concept van een carbonplaat in de zool en kiest voor staven. Met de lancering van de Adizero Adios Pro brengt het Duitse merk zijn snelste schoen tot nu toe op de markt.

Het was al langere tijd duidelijk dat adidas niet achter kon blijven bij de ontwikkeling van een schoen met carbonzool. Het was Nike die als eerste op de markt kwam met een dergelijke schoen en toen het ene na het andere record begon te sneuvelen, werd duidelijk dat dit een serieuze innovatie is voor de hardloopschoen.

EnergyRods

Het idee is eenvoudig. In de zool wordt een carbonplaat verwerkt die door zijn stijfheid ervoor moet zorgen dat zoveel mogelijk energie na de landing weer gebruikt kan worden voor de afzet. Adidas wijkt bij de Adizero Adios Pro iets af van de andere schoenen. Gedurende de ontwikkeling van de schoen, die zo’n twee jaar in beslag nam, hebben zij gekeken naar 5 verschillende oplossingen.

Uiteindelijk hebben zij gekozen voor een concept waarbij in de zool 5 carbonstaven zijn verwerkt. Deze staven, de zogenaamde EnergyRods, volgen de middenvoetsbeentjes in de voeten. De EnergyRods zijn verwerkt in een tussenzool van LightStrikePRO, een nieuw en zeer licht materiaal dat zorgt voor een ongekend responsieve afzet.

snelle tijden

Dat ook dit concept werkt heeft adidas laten zien tijdens een speciaal evenement in Praag eerder deze maand. De Keniaanse Peres Jepchirchir liep daar een tijd van 1.05.34 op de halve marathon, dat is een wereldrecord bij de vrouwen in een niet-gemengde race. Ook bij de mannen werd hard gelopen die dag. Kibiwott Kandie noteerde een tijd van 58.38 en is daarmee vijfde aller tijden op deze afstand.

15 km/u

Deze carbonschoenen zijn overigens niet voor alle lopers even voordelig. De technologie werkt pas optimaal bij voldoende snelheid. Volgens Stephan Schneider richt adidas zich met deze schoen op lopers die in staat zijn om een marathon binnen de 3 uur te lopen. Daarmee lijkt ook de Adizero Adios Pro zich te richten op lopers die in staat zijn om 15 kilometer per uur te lopen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?