After-kerstrecept: kip met waldorfsalade en zoete couscous
After-kerstrecept: kip met waldorfsalade en zoete couscous

After-kerstrecept: kip met waldorfsalade en zoete couscous


Kun je na twee dagen van overvolle en misschien ook een beetje ongezonde kerstdiners, vandaag een wat lichter menu gebruiken? Gebruik dan dit after-kerstrecept als inspiratie: kip met waldorfsalade en zoete couscous.

Deze salade heb je in een halfuurtje op tafel, dat is een sprintje vergeleken met je marathonprestaties in de keuken van de afgelopen dagen!

Wat heb je nodig?

  • 50 gram couscous
  • 1 gedroogde vijg, in reepjes gesneden (of 20 gram rozijnen)
  • 150 ml water
  • 120 gram kipfilet, aan repen gesneden
  • 1 theelepel kipkruiden
  • 5 gram kokosolie
  • 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 1 appel, in blokjes
  • ½ sinaasappel, in stukjes
  • 2 walnoten
  • 100 ml magere yoghurt
  • Peper en zeezout naar smaak

Aan de slag!

  • Doe de couscous in een pan en voeg al roerend de 150 milliliter kokend water en de vijgen toe. Laat het daarna met de deksel op de pan rustig 10 minuten staan(dus niet op het fornuis, zonder vuur eronder).
  • Kruid de kipfilet met de kipkruiden.
  • Verhit de kokosolie in de wok.
  • Bak de kipreepjes in circa 8 minuten op laag vuur en haal ze vervolgens uit de wok.
  • Meng de bleekselderij, appel, sinaasappel en walnoten met de yoghurt en breng het geheel op smaak met peper en zeezout.
  • Voeg de couscous bij de kip en eet dit met de waldorfsalade.

Kookweetje

De waldorfsalade is ook met magere kwark te bereiden. Voeg je nog meer kwark of yoghurt en bijvoorbeeld extra pompoenpitten toe, dan is dit gerecht ook heerlijk en gezond als ontbijt of lunchsalade.

Ook handig: dit is de voedingswaarde

Energie: 663 kilocalorieën

Eiwit: 45 gram (27 energie%)

Vet: 21 gram (29 energie%)

Koolhydraten: 73 gram (44 energie%)

Voedingsvezels: 14 gram

Extra voedingswaardeweetje

De walnoot lijkt op de hersenen van de mens. Toevallig zit er in walnoten veel omega-3-vetzuren die heel gezond zijn voor de werking van de hersenen. Het vetgehalte in dit gerecht is alleen hoog vanwege de gezonde vetten uit de walnoten.

Dit recept komt uit het sportieve kookboek Goud op je Bord. Hierin gevenErik te Velthuis (Manager Topsportrestaurant SportcentrumPapendal) en BrendaFrunt (sportvoedingsadviseur van de voedingsacademie) gezonde recepten waarvoor je niet uren in de keuken hoeft te staan. Het boek is hier te bestellen.