Allyson Felix dwingt Nike tot zwangerschapsclausule
Allyson Felix dwingt Nike tot zwangerschapsclausule

Allyson Felix dwingt Nike tot zwangerschapsclausule


De Amerikaanse topatlete Allyson Felix beviel dit voorjaar van een dochtertje. In die periode was zij ook met haar sponsor Nike in onderhandeling over een nieuw contract. De zesvoudig olympisch kampioene wilde de zekerheid dat er geen consequenties verbonden zouden worden aan haar zwangerschap. 'Ik vroeg Nike om me de contractuele garantie dat er geen consequenties zouden volgen als ik in de maanden rond de geboorte minder zou presteren. Als ik, als een van Nike's boegbeelden, die bescherming niet krijg, wie dan wel?', vroeg zij zich toentertijd af.

Nike weigerde echter en dit betekende dat haar inkomsten tot 70 procent terug zouden kunnen lopen na de zwangerschap. Felix zocht de publiciteit en tekende het contract niet. Felix kwam vorige maand in actie tijdens de Amerikaanse trials en verscheen in de kleding van een ander merk.

Maar uiteindelijk is Nike toch overstag gegaan. Afgelopen week ontving Felix een brief van Nike die ze publiceerde op Twitter. Nike schrijft dat alle atletes nu een aparte zwangerschapsclausule in hun contract krijgen. Deze clausule zorgt ervoor dat Nike gedurende een periode van 18 maanden rondom de zwangerschap geen prestatiegerelateerde kortingen mag toepassen en het contract niet mag beëindigen.

Avatar
Meer over

Dennis Kaspori

Dennis Kaspori richtte in 2007 samen met Vivian Ruijters hardloopplatform Losse Veter op, de voorloper van RunningNL. Hij is bovendien een van de initiatiefnemers van de Rotterdam Running Crew en bedenker van de Cruyff Foundation 14K Run. Zijn passie gaat uit naar ontwikkelingen op het snijvlak van sport, urban culture en technologie.