Singelloop 2017 Campanile bedrijvenloop Chassé, Breda, Hardlopen, 5, 10 kilometer, halve marathon, fotografie Edwin Wiekens/PHOTED

Alternatieve Singelloop Breda & Omstreken 2020 vervangt jubileum editie

Er komt definitief geen 35e editie van de Bredase Singelloop in 2020. De jubileumeditie wordt voorlopig verplaatst naar zondag 3 oktober 2021. Het bestuur van de organiserende stichting ziet geen mogelijkheid om het grootste eendaagse evenement van Breda met circa 20.000 deelnemers en 85.000 bezoekers dit jaar veilig, verantwoord en gezond te organiseren in de Bredase binnenstad.

Dus geen Bredase Singelloop in 2020? Jawel, maar dan nèt even anders. Op 4 oktober 2020 is het tijd voor de ‘Alternatieve Singelloop Breda & Omstreken’!

Veiligheid staat voorop

“Voor ons was het al vroeg duidelijk dat we dit jaar geen normale Singelloop kunnen organiseren. Althans niet in de vorm zoals we het evenement kennen.” stelt voorzitter Willem Butz resoluut. “De veiligheid van sporters, vrijwilligers en supporters staat voorop. En aangezien we die veiligheid in de huidige omstandigheden niet of onvoldoende kunnen garanderen was de voorlopige beslissing om te verplaatsen snel gemaakt. We verschuiven onze jubileumeditie dus naar 3 oktober 2021. Voor ons niets meer of minder dan een logische keuze.”

Denken in mogelijkheden

Tegelijkertijd bleek er binnen het bestuur wel veel animo om na te denken over een alternatief. “We willen als Singelloop Breda aanzetten tot hardlopen en presteren in een gezellige en bourgondische omgeving. En dat moet ook nu mogelijk zijn, maar niet zoals we het gewend zijn.” aldus de preses. Het bestuur heeft de afgelopen weken in kleine projectgroepen gewerkt aan een volwaardig alternatief. Het thema daarbij werd al snel bepaald: Niet massaal samen, wél samen massaal.

De basis van het Bredase alternatief is gelegen in start en finish van thuis uit. Het wordt een (hard)loopevenement die je loopt op een zelfgekozen plaats en een tijdstip naar keuze. Geen groot georganiseerd evenement, maar gewoon in je eigen buurt of woonplaats. Deelnemers lopen hun eigen rondje en via een GPS-gestuurde app worden de gelopen afstand en tussentijden geregistreerd. Voordeel van het alternatief is het feit dat er geen (grote) groepen mensen op één locatie bij elkaar gebracht worden.

Een dikke Singelloop bonus

“Brabanders komen traditioneel achterom binnen. Daarom liggen de start en finish van de Alternatieve Singelloop Breda & Omstreken 2020 volgens dit goed Brabants gebruik symbolisch bij je eigen achterdeur.” licht bestuurslid Flip Kitslaar toe. “Maar alleen een loop vanuit je eigen huis doet in onze optiek onvoldoende recht aan de verwachtingen van deelnemers, supporters, sponsoren en vrijwilligers. We willen mensen tóch het gevoel meegeven dat we samen bezig zijn. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een dikke Singelloop bonus!”

“De uitdaging is om een goede manier te vinden waarop we het gevoel van de Bredase Singelloop bij deelnemers en supporters thuis brengen.” vervolgt Kitslaar zijn verhaal. “Functioneel en sfeervol. In beeld én geluid.” De organisatie ontwikkelt in de komende periode samen met enkele partners een belevings-app die zowel door lopers als door fans gebruikt kan worden. “De app neemt je mee naar de warmte van Hartje Breda, waar velen van ons stiekem heel erg naar smachten!”

Alle afstanden, net als normaal

Alle afstanden van een reguliere Singelloop Breda kunnen ook in deze editie gewoon worden gelopen. Van Familieloop tot Halve Marathon. De tarieven worden dit jaar aangepast aan de bijzondere situatie. Deelnemers schrijven in op hun gewenste afstand en ontvangen het startnummer en de unieke Singelloop 2020 medaille vooraf in de brievenbus. “Hiermee kun je dus jouw eigen medaille ceremonie na het volbrengen van de gelopen afstand thuis organiseren. Want feestjes moet je vieren!” lachen beide heren.

Nieuw: 5 km Walking & Wheeling

Nieuw dit jaar is het onderdeel ‘Walking & Wheeling’, een 5 km tocht gericht op (sportieve) wandelaars, Nordic Walkers, rolstoelers en wheelers. Een bijzonder moment om een nieuw onderdeel aan het evenement toe te voegen, maar juist dit jaar wil de stichting zo veel mogelijk mensen in de gelegenheid stellen om deel te nemen aan het evenement.

Extra focus op het goede doel

Jaarlijks draagt de Stichting een deel van de opbrengst af aan het goede doel, in 2020 is dit De Vrienden van Amphia (zie artikel op de website). In deze Alternatieve Singelloop Breda & Omstreken staat het goede doel meer centraal dan ooit. Zo zal er dit jaar van elk verkocht Singelloop Special Edition loopshirt een bedrag van € 5,- worden afgedragen. Uiteraard kunnen inschrijvers net als in andere jaren een vrijwillige donatie doen aan het goede doel.

Zichtbaar in de stad én in de regio

Butz: “Herkenbaarheid tijdens het lopen zal dit jaar het gevoel van saamhorigheid alleen maar versterken. We verwachten dat alle deelnemers hun gepersonaliseerde startnummer opspelden zoals altijd en hopen dat veel deelnemers en supporters het ‘Special Edition-shirt’ zichtbaar dragen.”

Daarnaast verwacht de organisatie op 4 oktober digitale momenten te creëren waarop mensen wél massaal bijeen kunnen komen. Daarbij wordt gedacht aan uitzendingen via social media, radio en/of (lokale) TV rondom de start en het einde van de dag. Kitslaar: “In een live uitzending aan het einde van de middag presenteren we een terugblik op de dag met beelden en interviews voordat we de Singelloop editie 2020 gezamenlijk afsluiten. Uiteraard maken we de opbrengst voor het goede doel bekend, hebben een medaille ceremonie gepland, proberen we enkele Bekende Bredanaars te strikken en hopen we met veel deelnemers te proosten op een bijzonder maar geslaagd evenement. Dus ook dit jaar ruimte voor het drankje na afloop!”

Een blijk van vertrouwen

Voorzitter Willem Butz is erg blij dat er dit jaar tóch een Singelloop komt. “Een kernteam heeft het concept compact samengevat. Met die presentatie zijn we de gesprekken aangegaan met de Gemeente Breda, hoofdsponsor AMGEN, de afstand sponsoren en andere partners van de Singelloop. We zijn zeer gelukkig met hun enthousiaste reacties, het meedenken en hun steun.”

Het benaderen van de partners van de Singelloop moest vanwege de huidige regelgeving veelal digitaal. Maar het resultaat is er niet minder om. Butz: “Dankzij hun vertrouwen in ons idee kunnen we op de eerste zondag in oktober toch het feest van de Singelloop met elkaar vieren. Nu de basis staat zijn we verder in gesprek met de andere partners van het evenement en ook daar zijn de geluiden zeer positief. De AMGEN Singelloop Breda doen we samen met échte partners!”

3, 2, 1 … inschrijven maar!

Inmiddels brengen de vrijwilligers achter de schermen alles in gereedheid voor de opening van de inschrijvingen op zaterdag 27 juni aanstaande om 12.00 uur. Via de website en social media kanalen van @SingelloopBreda worden belangstellenden op de hoogte gehouden. “We hebben er ontzettend veel zin in.” aldus Kitslaar. “De Alternatieve Singelloop Breda & Omstreken wordt ook gewoon een geweldig feest! Maar dit jaar hangen we de slingers met z’n allen op!”

<Einde bericht>

Over AMGEN Singelloop Breda – www.bredasesingelloop.nl

De AMGEN Singelloop Breda is een stratenloop door het historisch centrum van Breda, langs de mooie singels en markante gebouwen en met de finish op de Grote Markt. Het is een fantastisch evenement dat zich heeft ontwikkeld tot een sportevenement met bijna 20.000 deelnemers en zo’n 85.000 bezoekers.

De eerste Singelloop Breda vond plaats in 1986. Anno 2020 omvat Singelloop Breda onderdelen:

  • Kasparov 5 km prestatieloop
  • Aartsen 10 km prestatieloop
  • DRV halve marathon prestatieloop
  • Run2Day halve marathon wedstrijd
  • RedBand Familieloop (1,8 of 3,2 km prestatieloop)
  • Van Iersel & Luchtman Advocaten Businessrun (5 km, 10 km, halve marathon & familieloop)
  • NIEUW: Albert Heijn 5 km Walking & Wheeling (voor wandelaars, wheelers en ervaren race runners)

Het evenement wordt georganiseerd door een onbezoldigd bestuur, omringd door een klein kernteam verdeeld over

diverse commissies. Op de eerste zondag van oktober zijn circa 600 vrijwilligers actief om de Singelloop in goede banen te leiden en vlekkeloos te laten verlopen. In deze omvang uniek in haar soort!

Met het ‘Bronze Label’ van de wereld-atletiekfederatie IAAF ontving de Bredase Singelloop in 2019 opnieuw internationale erkenning. Met dit label schaart Breda zich in een wereldwijd gezelschap van 150 toonaangevende wegwedstrijden. Waarschijnlijk is ‘Breda’ wereldwijd de enige vrijwilligersorganisatie met dit label.

Deze erkenning staat niet op zich. Het World Athletics (nieuwe naam IAAF) label mag gezien worden als erkenning  voor de topsport faciliteiten van ons evenement. In 2016 kende de Europese federatie ‘European Athletics’ ons als eerste hardloopevenement op de weg in Nederland al het ‘5 Star Quality Road Race’ label toe, gericht op de breedtesport en recreatieve lopers.

(Persbericht)

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?