De 31-jarige Arnhemse finishte in Parijs als 50e, terwijl ze op basis van tijd vooraf zeker twintig plaatsen lager werd ingeschaald. Met een goed gevoel vertrok ze uit Parijs. Even herstellen en daarna met die olympische vibe het wegseizoen in. Maar daar kwam weinig van terecht.
“In eerste instantie kwam ik daar ook wel fit uit”, vertelt Luijten twee dagen voor de NN Marathon Rotterdam in het Hilton Hotel in Rotterdam waar de atleten samenkomen voor de persconferentie. “Ik had een beetje last van mijn kuit. Maar dat werd steeds erger. Een maand na de Olympische Spelen concludeerden we dat er écht iets mis was. Ik moest al snel een streep zetten door de rest van het jaar.”
Twijfel
Het werden een aantal zware maanden voor Luijten, die zich in 2024 in Rotterdam ook kroonde tot Nederlands kampioen op de marathon. “Het was écht niet leuk. Met name omdat we niet wisten wat er aan de hand was. Ik ging naar verschillende specialisten en elke keer ging opnieuw een streep door een wedstrijd. Het had niet veel langer moeten duren.. Ik ben 31 en begon op een bepaald moment te twijfelen. Gaat dit nog wel lukken? Ga ik hier nog uitkomen?, vroeg ik mezelf af. Gelukkig kon ik net op tijd mijn voorbereiding voor Rotterdam starten. Maar het was geen leuke periode.”
Uiteindelijk raadpleegde team Luijten een aantal andere experts. De oplossing bleek relatief simpel: dry needling en het recht zetten van de de rug. De opluchting bij Luijten was groot. “Ik ben extra dankbaar dat ik zondag weer aan de start sta. Veel hardlopers kunnen überhaupt niet starten, omdat ze geblesseerd zijn. Het is mooi dat ik er gewoon weer sta.”
Meer dalen dan anders
De voorbereiding was daarom wat ‘minder robuust’ dan anders, vertelt Luijten die in 2023 in Amsterdam haar persoonlijk record van 2:26:36 liep. “Ik heb een aantal goede marathonblokken gedraaid. Die waren van een goed niveau, vergelijkbaar met de voorbereiding voor Amsterdam in 2023 waar ik mijn persoonlijk record liep. Maar al met al is het wat onzekerder. De eerste weken van de marathonvoorbereiding moest ik überhaupt nog opbouwen, terwijl ik er normaal heel fit in ga. Al met al kende ik deze voorbereiding meer dalen dan anders. Ik ga daarom ook iets conservatiever starten.”
Ambities
Toch heeft Luijten wel degelijk ambities zondag bij de 44e NN Marathon Rotterdam. “Ik ga voor een tijd onder de 2:30. Daarnaast wil ik in de top-tien eindigen, dat is me hier nog nooit gelukt (Luijten werd al eens 11en12, red.). Bij de Olympische Spelen eindigde ik ruim twintig plekken hoger dan op basis van mijn persoonlijk record de verwachting was. Dan kan ik hier ook wel een paar plekken winnen. Met mijn plan om wat conservatiever te starten denk ik dat het mogelijk is.”
Japan
In september vinden in Japan de wereldkampioenschappen atletiek plaats. Daar wil Luijten zich graag voor kwalificeren. Dat betekent dat ze de TSC Amsterdam Marathon, dat dit jaar de 50e editie organiseert en waar het Nederlands kampioenschap plaatsvindt, aan zich voorbij moet laten gaan. “Ik zou graag opnieuw Nederlands kampioen worden, maar voor Nederland uitkomen op een wereldkampioenschap is heel bijzonder. Het is een lastige keuze, maar ik denk dat ik kies voor de wereldkampioenschappen in Japan. Ondanks dat de limiet erg scherp staat (2:23:30, red.) heb ik via de ranglijst een goede kans op me te kwalificeren.”

Foto : Pim Ras
Pacer
Op weg naar een goede tijd en mooie klassering krijgt Luijten zondag opnieuw hulp van haar pacer Niels Esmeijer. Hij haasde haar onder meer naar een persoonlijk record in 2023 in Amseterdam waarmee Luijten kwalificatie voor de Spelen afdwong. Zondag is hij er opnieuw bij. Tot tevredenheid van Luijten. “Hij is de beste pacer in business. Wat iemand een goede pacer maakt? Nou, je moet natuurlijk snel genoeg zijn, maar dat is niet genoeg. Je moet goed aanvoelen wat je op bepaalde momenten wel en niet kunt zeggen, wanneer je het tempo al dan niet omhoog kunt gooien en in staat zijn om heel vlak te lopen. Ik ben in ieder geval heel blij dat ik op Niels kan vertrouwen.”
Support
Met hulp van Esmeijer gaat Luijten zondag om 10.00 uur van start op de Schiedamsedijk. Ze kijkt ernaar uit. “Het parcours is snel met lange wegen en weinig bochten. Ik loop de race nu voor het vierde jaar op rij, dus het parcours ken ik op mijn duimpje. Daarnaast schreeuwen duizenden mensen enorm. Die support, dat helpt enorm en is niet te onderschatten.”
Maar buiten dat is Luijten vooral dankbaar dat ze pijnvrij weer kan lopen. Meer dan ooit tevoren beseft ze dat dat geen vanzelfsprekendheid is.