ASML Marathon Eindhoven was weer een gezellig feestje!

De 38ste editie van de ASML Marathon Eindhoven gaat de boeken in als een recordeditie: 25.000 deelnemers – het hoogste aantal ooit - aan de start in het weekend en een nieuw parcoursrecord bij de vrouwen. De stralende zon en vooral de aanmoedigingen van het publiek langs de kant zorgden voor het element waar het evenement inmiddels om bekend staat: Brabantse gezelligheid!

Voor de allerkleinsten een Mini Marathon tot aan de marathonafstand voor de getrainde lopers. Iedereen kwam met een lach de finish over. De weg naar de finish was memorabel. Bij alle afstanden stond het publiek langs de route om alle lopers aan te moedigen. Met name op Stratumseind en op de Vestdijk was het één groot feest langs te kant. Met bloed zweet en tranen, nieuwe records en veel gelach was het wederom een feestje in Eindhoven.

Toplopers en parcoursrecord

Vooraan in de wedstrijd schreef de Keniaan Pius Karanja deze editie op zijn naam in een tijd van 2:06:55. Hij wist de andere favorieten hiermee achter zich te laten. Vlak achter de Keniaan kwam de pacer Gevin Kerich zeer verassend binnen als tweede (2:07:07). Joshua Kemboi Kipsang (2:08:08) zorgde met zijn derde plaats voor een volledig Keniaans podium. Lokale topper Dennis De Freytas finishte als 24e in een tijd van 2:22:09 en was daarmee de 2e Nederlander op de hoofdafstand. Eerste Nederlander was Kidane Keleta Gebremariam (2:19:44). De Belgisch Kampioen Marathon was Filip Vercruysse (2:20:08).

Bij de vrouwen zagen we ook een internationaal podium én een parcoursrecord. Paskalia Chepkogei (KEN) won in een tijd van 2:22:47. Zilver was voor de Ethiopische Ayalew Bere Asayech (2:22:52) en het brons ging naar de Keniaanse Zeddy Chebet (2:35:16). In de top 10 vonden we ook de winnares van het Belgisch Kampioenschap. Karen van Proeyen won het BK Marathon in een tijd van 2:36:09. Haar haas en goede vriendin Ruth van der Meijden was de beste Nederlandse vrouw (2:36:58).

Feest bij de finish

Na deze toppers volgenden er nog ruim 2600 marathonlopers die op de Vestdijk het welverdiende eremetaal in ontvangst mochten nemen. De toppers voor de toekomst mochten als eerste de laatste meters naar de finish afleggen. Om 9.30 uur stonden de kinderen al rijen dik klaar voor hun Mini Marathon.

Naast de ASML Marathon Eindhoven en Mini Marathon, vonden in de ochtend ook de City Run 5km en Jumbo ¼ Marathon plaats. Ook deze hardlopers konden de sfeer van Eindhoven ervaren en finishen bij de mooie finish op de Vestdijk. Met een DJ bovenop de finish, was iedere finish een groot feest.

In de middag werd het feest alleen maar groter met de zeer populaire ASML Halve Marathon. Al jaren nemen de meeste deelnemers deel aan deze afstand. Hardlopend door het mooiste deel van Eindhoven, langs Strijp-S en natuurlijk door de mensenmassa op Stratumseind. Al overtreft niets het gevoel van finishen. Die medaille heb je dan echt verdiend! En dit is ook Eindhoven: na de finish met een biertje in de hand de andere lopers aanmoedigen.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde 38e editie van de ASML Marathon Eindhoven. Ben jij er volgend jaar op 7 en 8 oktober 2023 weer bij?