Begin je met hardlopen? Verbeter je looptechniek!

Hardlopen is een technische sport: als je sneller of efficiënter wilt lopen is het goed om naar je loopstijl te kijken. Er bestaat niet zoiets als één looptechniek, maar zeker als je net begint met hardlopen zijn er vaak heel wat punten waar je op kunt letten om jezelf te verbeteren.

Hardlopen is een cyclische beweging: bij elke pas maak je steeds dezelfde beweging. Bij iedere landing komen er bovendien krachten op je gewrichten, spieren en pezen te staan die twee tot drie keer je eigen lichaamsgewicht bedragen. Met het verbeteren van je looptechniek kun je deze impact beter opvangen.

Efficiënter lopen

Waarom is looptechniek belangrijk? Met hardlopen verbruik je energie. Hoe efficiënter je loopt, hoe beter je met je energie om kunt gaan. Met een goede looptechniek maak je meer snelheid met dezelfde hoeveelheid energie. Daarnaast kan een goede looptechniek blessures voorkomen.

‘Stille’ loophouding

Naast je looptechniek zijn er nog andere factoren belangrijk, zoals kracht, mobiliteit, uithoudingsvermogen en coördinatie. Tijdens het hardlopen zul je merken dat je een eigen loopbeweging ontwikkeld, die voor jouw lichaam het meest efficiënt is. Toch is er een aantal aandachtspunten die vaak wat bijsturing kan gebruiken, zoals romphouding, bekkenstand en armbeweging. Je schouders dienen ontspannen te zijn en niet opgetrokken. De armen beweeg je van voor naar achteren langs je lichaam en niet zijwaarts. Probeer zachtjes te landen en niet de voeten met een klap neer te laten komen. Je romphouding, ten slotte, is rechtop maar mag licht naar voren hellen. Zorg hierbij dat je je bekken recht houdt en niet gaat ‘zitten’.

Paslengte en – frequentie

Een ander punt van aandacht is je pas. Zowel paslengte als -frequentie kunnen bijdragen aan een betere efficiëntie. Veel lopers maken lange passen in een trage beweging. Maak eens een kortere pas in een hogere frequentie. Dat kan al zoveel meer ontspannen aanvoelen. Bovendien is het minder blessuregevoelig. Door met muziek met een bepaalde beats per minute kun je hiermee variëren en oefenen.

Het oog van een trainer

Wil je je loopstijl optimaliseren, dan is het aan te raden om met een trainer of bij een vereniging te gaan hardlopen. Een trainer kan zien op welke punten jouw loopbeweging verbeterd kan worden en biedt in het programma specifieke oefeningen om bepaalde bewegingen af te leren of er juist in te slijten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?