Bewezen: hardlopers staan positiever in het leven

Uit een recent rapport van World Athletics blijkt dat lopers een positievere mindset hebben dan niet-lopers. Zo blijkt dat recreatieve hardlopers zich vaker associëren met positieve eigenschappen als vriendelijkheid en optimisme.

World Athletics en Neilson Sports verzamelden online interviews van meer dan 8.000 mensen uit 10 landen (Australië, Colombia, Frankrijk, India, Japan, Kenia, Mexico, Zuid-Afika, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië), waaronder zo’n 500 niet-lopers en 500 lopers per land. 40% van alle deelnemers omschreef zichzelf als een loper, waaronder 30% onder hen minstens een keer per week de loopschoenen aantrokken.

In vergelijking met zij die nooit of niet meer liepen, schreven de hardlopers zich vaker positieve eigenschappen toe, waaronder ‘vriendelijk’, ‘warm’, ‘gemoedelijk’, ‘familiaal’ en ‘optimistisch’.

Andere redenen om (vaker) te lopen

De studie bracht ook nog andere interessante cijfers aan het licht. Door corona (en de sluiting van fitnesszaken) zochten duizenden mensen de buitenlucht op om in te sporten. Volgens World Athletics zou zo’n 13% van de geïnterviewden vorig jaar zijn beginnen lopen. Ieder van hen gaf aan dat ze van plan zijn dit vol te houden, ook wanneer de pandemie voorbij is.

De voornaamste reden die de geïnterviewden gaven voor het aantrekken van hun hardloopschoenen is voor hun gezondheid. ‘Het kiezen van je eigen tempo’, ‘het weinige materiaal dat je nodig hebt om te starten’ en ‘het stressverlagende effect van lopen’ waren andere belangrijke redenen die de lopers aanhaalden om hun motivatie te verklaren. Zeker die laatste factor werd meermaals aangehaald. Liefst 73% van de deelnemers bevestigde dat lopen net zo goed is voor een gezonde geest als voor een gezond lichaam.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?