Björn valt wereldrecord geblinddoekt hardlopen aan voor blinde dochter

De atletiekbaan in Ede is zaterdag 29 en zondag 30 april het decor van een bijzondere recordpoging. Björn van Loon uit Waalwijk gaat dan 24 uur achter elkaar geblinddoekt hardlopen. Zijn blinde dochtertje Maja (6) is zijn grote inspiratiebron.

De burgemeester van Ede verzorgt zaterdagochtend 29 april het startschot. Björn heeft als doel de 200 kilometer te halen. Daarvoor moet hij ieder uur 8,5 kilometer afleggen. Als het hem lukt, levert dat een plekje op in het Guinness Book of Records. Om precies te zijn in de categorie ‘de langste afstand die ooit in 24 uur geblinddoekt gerend is’. “Het is een grotere uitdaging dan ik tot nu toe aan gegaan ben. Maar ik hou ervan om te proberen wat haalbaar is”, aldus Björn.

500 rondjes

Het zijn 500 rondjes die hij wil afleggen. Tijdens zijn recordpoging lopen leden van de atletiekvereniging Climax en andere ultralopers mee. Overigens is het niet de eerste keer dat Björn een dergelijke uitdaging aangaat. In 2021 rende hij al eens de 498 kilometer van het Pieterspad, dat loopt van Groningen naar Maastricht. Dat deed hij in zeven dagen, gemiddeld ruim 70 kilometer per dag.

Inspiratie

Waarom Björn voor deze recordpoging gaat? Zijn dochtertje Maja (6) is blind geboren. “Zij is de reden waarom ik doe wat ik doe. Ze komt iedere dag veel uitdagingen tegen. Maar ze is geen opgever. Ze inspireert me om hetzelfde te doen. Doorzetten en niet opgeven.”

Maja heeft de erfelijke aandoening Amaurosis congenita van Leber (LCA). Drie maanden na de geboorte wisten Björn en zijn vrouw zeker dat Maja blind was. Voor andere ouders duurt het soms een jaar. “Het is niet fijn om te horen dat je kindje blind is. Maar als je het eerder weet, kun je het makkelijker accepteren”, aldus Björn.

Björn met zijn dochtertje
Geld ophalen

Daarom wil Björn met zijn recordpoging geld ophalen voor het Bartiméus Fonds. Björn: “Zij financieren het diagnostisch centrum, waarmee de ouders van blinde baby’s en peuters snel duidelijkheid hebben wat er speelt bij hun kind. Ik weet uit eigen ervaring hoeveel dit helpt bij het verdriet verwerken, de acceptatie en het doorpakken. Zo kun je als ouders samen met je kindje toch een mooie start in het leven maken.”

Volg de verrichtingen van Björn via zijn instagrampagina @deboomstamman en via zijn actiepagina inactievoorbartimeus.nl/fundraisers/bjorn

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?