Blinde hardloper schrijft geschiedenis bij de NYC Half Marathon met blindengeleidehond

Thomas Panek heeft afgelopen zondag geschiedenis geschreven. Hij heeft namelijk de United Airlines New York City Half Marathon gelopen met een extra paar voetjes. Thomas is de eerste blinde hardloper die deze race heeft uitgelopen met behulp van een blindengeleidehond in plaats van een menselijke begeleider.

Volgens New York Road Runners is de atleet gefinisht met een tijd van ongeveer 2 uur en 30 minuten. Deze tijd heeft hij niet met één hond gelopen. De honden in zijn labrador team, bestaande uit Waffle, Westley en Gus, hebben steeds gerouleerd om samen met Thomas deze race te lopen. De honden gaven zelf de snelheid aan en liepen elk 3 tot 5 miles van het 13.1 miles parcours volgens de Guiding Eyes’ website. Thomas liep de laatste 3 miles (5 kilometer) met zijn eigen ‘Guiding Eyes’ hond Gus. Hij is eerste hond die een hardloopmedaille om zijn nek heeft gekregen.

Thomas loopt al van kleins af aan, maar verloor op 25-jarige leeftijd zijn zicht. Hierdoor stopte hij met hardlopen. Na een tijdje probeerde hij met een begeleider te hardlopen, maar dit gaf hem niet dezelfde ervaring als wanneer hij zelfstandig liep. “Ondanks dat veel mensen bij een atletiekvereniging lopen, loop je uiteindelijk altijd je eigen race. Wanneer je verbonden bent aan een ander persoon, is het niet langer jouw race. De onafhankelijkheid is er dan gewoon niet”, vertelt Thomas tegen CBS This Morning. Gus slaagde er echter wel in om Thomas zijn onafhankelijkheid weer terug te geven.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?