Britse triatleten gediskwalificeerd nadat ze hand in hand over de finish kwamen

Jessica Learmonth en Georgia Taylor-Brown werden onlangs tijdens een olympisch testevenement gediskwalificeerd. De twee triatletes hadden de hele race zij aan zij gestreden en besloten vlak voor de finish dat ze deze battle zonder winnaar wilden afsluiten. Ze gingen daarom hand in hand over de finish.

Maar dit is tegen de internationale triatlonregels. Regen 2:11f om precies te zijn, die stelt dat het niet toegestaan is samen te finishen als ‘niet getracht is de finishtijden te laten verschillen’. In eerste instantie, na het bestuderen van de finishfoto, werd Learmonth nog aangewezen als winnaar, maar als snel werden beiden gediskwalificeerd.

Deze regel werd overigens in het leven geroepen na een ander opmerkelijk voorval waarbij twee Britse triatleten betrokken waren. Dat voorval vond plaats tijdens een wedstrijd in Mexico in 2016 en betrof de twee bekende Brownlee-broers. Alistair Brownlee besloot toen zijn broer Johnny over de finish te helpen nadat hij in elkaar stortte door een hitteberoerte.