Carbonschoenen: een zegen voor je PR of een vloek voor je voeten?

Carbonschoenen veroverden de afgelopen jaren de hardloopwereld. Met hun belofte van snellere tijden en minder inspanning lijken ze de heilige graal voor elke hardloper. Maar zit er ook een keerzijde aan deze technologische wonderschoenen? Yvonne Bontekoning geeft tekst en uitleg én deelt een aantal praktische tips en oefeningen.
De werking van carbonschoenen

De stijfheid van de carbonplaat zorgt voor een efficiënte afwikkeling van de voet en een betere energieteruggave. Stel je voor dat je voet een veer is: de carbonplaat versterkt deze veer, waardoor je meer energie terugkrijgt bij elke stap. Dit verklaart waarom veel hardlopers snellere tijden kunnen lopen in carbonschoenen. Maar niet iedereen profiteert even veel. Snellere lopers en loopsters hebben meer voordeel. Leeftijd lijkt ook uit te maken. Adolescenten lopen ook sneller, maar lopers en loopster boven de 60 jaar lijken geen voordeel meer te hebben.

Maar wat zijn de gevolgen van deze extra ondersteuning? Door de stijfheid van de plaat hoeven je voetspieren minder hard te werken. Hoewel dit in eerste instantie gunstig lijkt, kan het op de lange termijn leiden tot een afname van de spierkracht in je voeten.

De rol van de voetspieren

Sterke voetspieren zijn essentieel voor een goede afwikkeling van de voet. Daarnaast helpen ze schokken op te vangen. Ze werken als kleine dempers die je beschermen tegen blessures. Als je voetspieren zwak worden door het dragen van carbonschoenen, neemt het risico op blessures toe.

Fasciitis plantaris (in de volksmond ook wel hielspoor genoemd) is een veelvoorkomende blessure bij hardlopers, waarbij de peesplaat onder de voet ontstoken raakt. Zwakke voetspieren kunnen een belangrijke risicofactor zijn voor het ontwikkelen van deze blessure.

Lees ook: Zo werken de sensoren in jouw voeten en met deze oefeningen geef je ze een impuls – RunningNL

De oplossing? Een evenwichtige aanpak

Het is belangrijk om te benadrukken dat carbonschoenen niet per definitie slecht zijn. Ze kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je hardloopschoenencollectie en om net die paar procent sneller te lopen, maar het is essentieel om ze verantwoord te gebruiken. Hoe? Hieronder geef ik een paar tips.

Varieer: Wissel carbonschoenen af met andere soorten schoenen, zoals minimalistische schoenen of traditionele hardloopschoenen. Minimalistische schoenen, ook wel barefootschoenen genoemd, zijn ontworpen om de natuurlijke bewegingen van de voet zo min mogelijk te verstoren. Kenmerken van deze schoenen zijn: grote mate van flexibiliteit, lage heel drop, laag in gewicht, dunne zool en de afwezigheid van elementen voor bewegingscontrole en stabiliteit.

Luister naar je lichaam: Als je pijn ervaart, stop dan met het dragen van carbonschoenen en raadpleeg een professional.

Train je voetspieren: Doe deze 2 oefeningen om de kracht en stabiliteit van je voeten te verbeteren.

Oefening 1: Buigspier van de grote teen versterken

Zit op een stoel of op de grond.

Plaats het midden van het elastiek over je grote teen. Houd de uiteinden met je handen vast, zodat er lichte spanning op het elastiek staat.

Strek je been en houd je enkel in een ontspannen positie.

Trek met het elastiek je grote teen iets omhoog. Dit is je startpunt.

Beweeg je grote teen rustig naar beneden. Houd 3 tellen vast en ontspan. Begin met 10 herhalingen. Tenzij je kramp krijgt. Doe het dan minder vaak.

Hierna doe je hetzelfde voor de andere voet.

Begin met 2 sets van 10 herhalingen

Doe de oefening niet te krampachtig, dan kun je kramp krijgen. Span het elastiek dan minder aan of doe minder herhalingen.

Oefening 2: Buigspier van de kleine tenen versterken

Deze oefening gaat het zelfde als oefening 1, maar nu plaats je het elastiek over je tenen 2 -5.

Zo verzwaar je de oefening

    • breng meer spanning op het elastiek
    • doe meer herhaling
    • houd eindpositie langer vast
    • doe meer sets
    • neem een elastiek met meer weerstand

 

Voetentraining wil iedereen, van jong tot oud, bewust maken van gezonde voeten. Voetentraining ontwikkelt online trainingsprogramma’s en leidt fysiotherapeuten op tot Erkend Voetentrainers. Kijk voor informatie en oefeningen op www.voetentraining.nl.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?