Daarom zijn asperges zo goed voor je!

Het aspergeseizoen loopt jaarlijks van april tot juni. Veel mensen zijn dol op asperges (anderen dan weer niet, smaken verschillen uiteraard) maar wat ze vaak niet weten, is dat het echt een superfood van eigen bodem is. Asperges zijn heel goed voor je, en wel om de volgende redenen:

Zuiverende werking

Asperges zorgen voor de natuurlijke afvoer van giftige stoffen en overtollig zout uit je lichaam. Dit komt door het aanwezige asparaginezuur, waardoor de nierfunctie en de urineproductie een boost krijgen. Ook goed ter preventie van nierstenen! Asperges bevatten veel vezels, wat dan weer goed is voor je spijsvertering en darmtransit. Ook dat is een manier van ‘zuivering’ voor je lichaam. 

Rijk aan antioxidanten

Er zijn weinig groenten die zoveel antioxidanten bevatten als asperges. Op die manier beschermen ze je tegen allerlei ziektes en kwalen. Ze bevatten veel glutathion, een stofje dat veroudering tegengaat en je huid doet stralen (en ook beschermt tegen de schadelijke effecten van de zon). Wil je je graag fit en jong blijven voelen? Asperges eten is de boodschap!

Weinig calorieën

Asperges bestaan voor 92% uit water. Per 5 asperges krijg je maar zo’n 20 calorieën binnen, wat zeer weinig is. Goed voor mensen die een beetje op hun gewicht willen letten en toch smaakvol willen eten. Bovendien bevatten asperges veel andere voedingsstoffen, bv. vitamine A, vitamine C, vitamine E en vitamine K. Met 2,68 gram eiwitten per 100 gram zijn het heel eiwitrijke groenten.

Wit of groen?

Beide varianten zijn zeer gezond, met dat verschil dat de witte asperge geen bladgroen heeft kunnen aanmaken (doordat ze geen daglicht gezien heeft). Bladgroen of chlorofyl is supergezond: het beschermt tegen kanker en is een echte magnesiumbom. Als je dus echt van alle gezondheidsvoordelen wil genieten, ga dan voor groen. Veel hangt ook af van je eigen smaak, witte asperges smaken bijvoorbeeld wat milder. Er bestaat trouwens ook een paarse soort. Die is nog gezonder, maar je vindt hem niet vaak in de winkel.

Sterke geur

Sommige mensen krijgen sterk ruikende urine wanneer ze asperges eten. Dit komt doordat ze enzymen missen die het asparaginezuur afbreken, wat vervolgens via de urine uitgescheiden wordt. En daar zit dan een (niet zo fris) geurtje aan… Maar of je urine nu gaat ruiken of niet: asperges zijn sowieso gezond voor je lichaam!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?