De kracht van de loopcommunity: ‘Die running crews zijn een gulden middenweg’

Verbindend, motiverend en inspirerend Samen lopen biedt tal van voordelen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat steeds meer lopers verkiezen om in groep te lopen. Dankzij de opkomst van running crews en andere hardloopcommunity’s genieten lopers bovendien van een ruim aanbod aan mogelijkheden zonder dat ze zich hoeven aan te sluiten bij een traditionele hardloopclub. RunningNL ging op zoek naar de kracht van de loopcommunity

Exact 20 jaar geleden ontstond in New York de allereerste running crew. Oprichter Mike Saes trok ’s avonds laat zijn loopschoenen aan en ronselde zijn eerste leden bij de ingang van nachtclubs. Mijlenver van enige competitiedrang lopen de Bridge Runners sindsdien wekelijks door de straten van New York, telkens weer op een ander parcours. Van Amerika waaide het concept over naar Londen, waarna de rest van Europa volgde.

Ook in de Lage Landen vormden zich de voorbije jaren populaire running crews, die een nieuwe groep lopers weten aan te spreken. “Die running crews zijn een gulden middenweg”, evalueert Afke van de Wouw, sportpsychologe en auteur van het boek Leren Presteren. “Als je lid bent van een meer traditionele hardloopclub, wordt jouw aanwezigheid op de trainingen verwacht. Je betaalt contributie en misschien zijn er nog andere verwachtingen, zoals bijvoorbeeld je aanwezigheid op de ledenvergadering of meehelpen tijdens clubevenementen. Running crews bieden meer vrijheid. Je kan meelopen zonder lidmaatschap, maar wel met de voordelen van samen lopen.”

Lees ook: Aan de finish bij de NN Marathon Rotterdam: ‘Ik had het gevoel dat ik de Tour de France rende’ – RunningNL

Running crews zijn helemaal niet de enige vorm van loopcommunity’s die het recreatieve looplandschap kleur geven. Op bijna hetzelfde moment als de eerste running crew in New York, ontstond 20 jaar geleden in Londen het concept van Parkrun, waarbij elke zaterdag wordt afgesproken om in een park of natuurgebied in je eigen ritme 5 km af te leggen.

Dat kan zowel lopend als wandelend, De nieuwe running crews zijn een tussenvorm tussen een individuele en de clubgestructureerde vorm van sporten, waarin mensen elkaar vinden  wat voor een heel gevarieerd deelnemersveld zorgt: van beginnende lopers tot G-sporters, van kansarmen tot ouders met een buggy. In Nederland bestaan de Parkruns intussen vier jaar. Maar ook meer prestatiegerichte loopcommunity’s zijn tegenwoordig rijkelijk aanwezig. Vaak zijn ze verbonden aan een loopspeciaalzaak, sportcentrum of multidisciplinaire praktijk.

En dan is er nog het traillopen, dat zich al helemaal buiten de clubstructuren heeft ontwikkeld. Professor Inge Derom van de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel kijkt heel positief naar al die loopcommunity’s. “Het is een geweldig voordeel voor de samenleving dat die loopcommunity’s bestaan. Het was lang een trend om individueel te sporten op een tijdstip dat voor jou persoonlijk het best paste. Die nieuwe running crews zijn een tussenvorm tussen een individuele en de clubgestructureerde vorm van sporten, waarin mensen elkaar vinden.

Er is verbondenheid tijdens het sporten. Mensen voelen zich er goed, waardoor ze zich willen engageren. Loopcommunity’s bieden een structuur om samen te sporten. Jarenlang was er een individualisering van de sport, maar daar wordt nu op teruggekomen met de opmars van de verschillende loopcommunity’s. Maar van individueel sporten gaat het niet meteen terug naar het clubgestructureerd sporten.”

 

GIRLS RUNNING SQUAD

Negen jaar geleden ontstaan uit een initiatief van het influencerplatform Girls Love 2 Run en nu niet meer weg te denken uit Utrecht: de Girls Running Squad. Iedere maandagavond komt deze ’girls only’ crew samen. In de zomer in park Lepelenburg en in de winter bij het Domplein. Met een crew alleen voor vrouwen zorgen Wendy en Karin voor een veilige omgeving voor vrouwen die niet alleen willen hardlopen. Karin en Wendy verzorgen de gezellige en gevarieerde trainingen. “Het belangrijkste is dat het leuk moet zijn. We verzinnen steeds iets nieuws, zoals nieuwe routes door de hele stad en meestal maken we een combinatie met bootcamp. Dat wij alleen voor meiden zijn en hardlopen met een stukje krachttraining combineren maakt ons wel uniek in Utrecht”, vertellen Karin en Wendy trots.

Girls Running Squad is niet de enige runningcrew in Utrecht. “Als je wilt, zou je dagelijks met een andere crew kunnen meelopen. Wij sluiten bijvoorbeeld ook regelmatig aan bij Utrecht Running Project en parkrun.” In totaal zijn er zo’n 50 meiden aangesloten bij Girls Running Squad en wekelijks nemen er gemiddeld 10 lopers deel. “Dames die een halfuurtje kunnen rennen, kunnen zich bij ons aansluiten. Omdat we een crew zijn met alleen meiden, is de drempel om mee te doen bij ons heel laag. We merken bij onze deelnemers vaak dat ze het heel fijn vinden dat we geen competitiedrang hebben en onze tempo’s aardig gelijk liggen. Als ze mee willen lopen met een groep waar ook mannen in meelopen, voelen ze zich soms toch wat opgejaagd. De dynamiek in onze crew onderscheidt zich dan ook wel van de andere crews.”

Meer info & meelopen? Volg Girls Running Squad op Instagram: @girlsrunningsquad

Wil je het hele artikel lezen? Bestel dan ons magazine of lees online verder.

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?