Beginnende lopers hebben nog geen ervaring in wat het betekent om regelmatig een inspanning te leveren. Dat gaat altijd gepaard met pijn in spieren, pezen en gewrichten. Het lichaam is eigenlijk nog niet klaar om een dergelijke inspanning te leveren. Voordat je een marathon gaat lopen, doe je daarom beter eerst ervaring op met bijvoorbeeld de 10 kilometer. Zo ervaar je wat lange inspanning met zich meebrengt.
Sneller herstel
Om het allemaal een beetje onder controle te krijgen, is massage onontbeerlijk. Een massage kan helpen bij het verminderen van spierpijn, omdat het de bloedcirculatie verbetert en spieren ontspant. Na verloop van tijd kun je steeds sneller de draad oppakken. Door middel van massage herstel je sneller en kun je dus het trainingsprogramma optimaal uitvoeren.
Wanneer is een massage zinvol?
De sportmasseur kan een belangrijke rol in het herstel na een inspanning spelen. Eén tot twee dagen na een wedstrijd is een goed moment om je te laten masseren. En daarna één keer per week. Tijdens veel evenementen kun je je meteen na afloop laten masseren. Deze massage is lichter dan een reguliere massage en staat vooral in het teken van ontspanning.
Ook in de voorbereiding op een grote loop moet je, en dit klinkt cliché, goed naar je lichaam luisteren. Je moet ‘schoon’ aan een marathon beginnen. Sluimerende klachten moeten weg zijn voor je aan zo’n loop of zelfs maar aan de training ervoor begint. Soms starten mensen een schema terwijl ze een flinke blessure hebben.
Lees ook: Waarom is een sportmassage nuttig (of zelfs cruciaal) voor hardlopers? – RunningNL
Weerbaarheid
Zelfs de fysiotherapeut of de sportmasseur kan dat probleem niet in één keer oplossen. Het lichaam moet er klaar voor zijn, er moet eigenlijk een soort ‘reset’ hebben plaatsgevonden. De momenten waarop je traint, zijn belangrijk. Toplopers trainen ook tijdens koude periodes en in slecht weer. Mensen worden weerbaarder als ze in de winter trainen.
Kuitspieren
Een masseur kan met een hoeveelheid aan te behandelen klachten te maken krijgen. De kuitspieren worden tijdens het hardlopen belast met wel drie keer het lichaamsgewicht. Vaak staat er een hoge spanning op de hamstrings. De sportmasseur is bij uitstek de persoon om de spanning op deze spieren te verminderen.
Waar vind ik een goede masseur?
De massagebranche is een branche waarin veel (soorten) masseurs actief zijn. Maar hoe weet je nou wat een kwalitatief goede masseur is? Dat weet je door te kiezen voor een NGS-masseur®. NGS staat voor Nederlands Genootschap voor Sportmassage; met 4.000 leden dé branche-organisatie voor masseurs in Nederland.
Kwaliteit inzichtelijk
Adressen van NGS-masseurs vind je op www.vindeenmasseur.nl. Met Vindeenmasseur.nl wilt het NGS kwaliteit inzichtelijk maken. Alle masseurs op deze website zijn namelijk in het bezit van een geldige NGS-licentie. Om de licentie geldig te houden moet een masseur zich blijven scholen. Om er zeker van te zijn dat de NGS-masseur een diploma heeft behaald en zich via bijscholingen up-to-date houdt van de laatste trends en ontwikkelingen bezoek je een NGS-masseur. Niet geheel onbelangrijk: NGS-masseurs zijn aangesloten bij een klachtenregeling. Bij klachten over (het handelen van) de masseur kun je laagdrempelig jouw klacht bespreken met een onafhankelijk klachtenfunctionaris en/of geschillencommissie.