De voordelen van hardlopen in de regen

Het is heerlijk herfstweer op dit moment. Druilerig weer met vooral regen, wind en kou. Echt een typisch Hollands dagje. Ben jij een uitsteller en wacht je tot het droog is of ga je juist lekker in de plassen stampen tijdens een training? Hardlopen in de regen heeft ook echt voordelen!

Je kent het wel: je checkt met je hardloopoutfit al aan nog even op je buienapp of de regen aanblijft, harder gaat of dat het op wonderbaarlijke wijze droog wordt. En ja hoor: het komende uur forse regenval. Als het zo’n dag is dat het af en aan gaat met de buien dan kun je wel wachten tot het droog is, maar vaak hebben die apps het ook niet bij het rechte eind en loop je alsnog in de zeikregen. Op dit soort dagen kun je misschien beter even instellen op een nat pak. Want één ding staat vast: hardlopen in de regen is zeker niet slecht voor je!

Daarom zetten we een aantal voordelen van lopen in de regen op een rijtje:

Mentale training

Regen doet natuurlijk vooral iets met de beleving van je rondje en je kunt het daarmee ook goed zien als een mentale training. Je leert zo ook omgaan met slechte weersomstandigheden, die je natuurlijk ook een keer bij een wedstrijd kan hebben. Dan is het goed dat je niet gelijk je hoofd laat zakken en gewoon lekker in je tempo blijft. 

Lekker veel zuurstof!

Een groot voordeel van hardlopen in de regen is dat je lekker veel zuurstof in de lucht hebt. Je zal merken dat dit, zeker ten opzichte van een warme zomerdag, je prestatie ten goede komt. Je spieren krijgen meer zuurstof en kunnen daardoor makkelijker voor de loopbeweging zorgen. Misschien loop je dus zelfs een beetje sneller in de regen.

Jezelf bewijzen

Afhankelijk van hoe vervelend je regen vindt, moet je jezelf toch even moeten oppeppen om te gaan. Als je onderweg bent dan geeft het toch een kick dat je gewoon bent gegaan! Dan bewijs jezelf toch maar dat je niet van suiker bent. Het begin is misschien het moeilijkste, maar denk dan vooral aan de finish en de warme douche thuis.

Beloning bij thuiskomst

Bij thuiskomst is het slim om je natte kleding zo snel mogelijk uit te trekken en onder de warme douche te springen. Anders word je koud en krijg je sneller stramme spieren. Daarna kun je lekker genieten van de beloning waar je al hele loopje aan dacht: het welverdiende kop thee, koffie of warme chocomelk met slagroom en wat lekkers

LET OP!

Vergeet niet om je goed aan te kleden

Tijdens het hardlopen doe je er wel goed aan om je kleding iets aan te passen, nu in de herfst is het verstandig om lagen aan te trekken. Je kunt over je kleding een regenjack aan doen wat de meeste regen tegenhoudt. Let daarbij wel op dat het jack ook ademt, want anders ga je in je jack alleen maar meer zweten. Een pet kan ook handig zijn, dan komen de druppels namelijk niet in je ogen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?