Deelnemen aan de olympische marathon in Parijs? Zo bemachtig je een startnummer

Er zijn drie manieren waarop recreatieve lopers aan een startbewijs raken. Wij zetten ze voor je op een rijtje!
Voor het eerst in de geschiedenis wordt ook het grote publiek uitgenodigd om de olympische marathon, in Parijs in 2024, te lopen. Dat gebeurt op hetzelfde parcours als de topatleten. Deelnemen aan de Mass Participation Marathon (Marathon Pour Tous) is zelfs volledig gratis. Er zijn momenteel nog voldoende plekken beschikbaar.

In tegenstelling tot vele grote marathons, word je niet op de traditionele manier uitgeloot voor Paris 2024. Lopers kunnen zich inschrijven voor de loting die begin 2024 plaatsvindt, maar daar moet je eerst wel wat voor doen. Je kan jezelf inschrijven door mee te doen aan verschillende uitdagingen op drie verschillende platformen:

  1. Via de app ‘ClubParis2024’: lopers moeten zo’n 4 keer per jaar sportuitdagingen voltooien OF een dagelijkse activiteit volbrengen om 100.000 punten te verzamelen via de Club (voor 31 december 2023).
  2. Via de mobiele app van de Mass Participation Marathon: lopers moeten 4vier keer per maand een hardloopuidaging voltooien.
  3. Via het Instagramaccount van @teamorangerunning: lopers moeten deelnemen aan verschillende uitdagingen (deze zijn nog niet bekend).

 

Parcours olympische marathon

Alvast benieuwd naar de route van de marathon die je misschien wel loopt in 2024? Begin oktober maakte het IOC (International Olympic Committee) het marathonparours bekend. De route doet de rijke Franse geschiedenis alle eer aan, maar bevat ook enkele uitdagende klimmetjes.

Het parcours neemt de lopers mee naar het majestueuze kasteel van Versailles, dat deelnemers na 23 kilometer lopen bereiken. Het is een eerbetoon aan de ‘vrouwenmars naar Versailles’, een van de eerste en belangrijkste gebeurtenissen van de Franse revolutie.

De marathon start aan het Hôtel de Ville (waar de vrouwen in 1789 ook bijeenkwamen voor de mars) en neemt de lopers nadien mee langs verschillende Franse monumenten, zoals het Louvre, het Grand Palais en de Eiffeltoren. Het uitdagende parcours telt 483 hoogtemeters, waardoor een olympisch record hoogst onwaarschijnlijk lijkt. Er zijn twee belangrijke klimmetjes onderweg met een hellingsgraad van 13,5 procent, op 20 en 27 kilometer.

Programma olympische marathon

Marathon mannen: zaterdag 10 augustus – 07:00
Marathon vrouwen: zondag 11 augustus – 07:00

 

Word lid van Club Paris 2024: www.club.paris2024.org
Download de Mass Event Running app: www.marathonpourtous2024.org

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?