Photo by: Merijn Geurts | ITOOK (www.itook.nl)

Dennis heeft ziekte van Crohn, maar mede dankzij hardloopsessies blijft hij zonder klachten

Dennis van Vugt (44) uit Sint-Michielsgestel werd op jonge leeftijd gediagnostiseerd met de ziekte van Crohn. Inmiddels loopt, springt en rent hij zonder klachten door de natuur van Noord-Brabant. In zijn route naar een gezond en klachtenvrij leven speelde hardlopen een belangrijke rol. “Hardlopen geeft me veel energie.”

De kleine Dennis was sportief en speelde vaak buiten. Hij stond bekend om zijn snelheid, want een sprintje verloor hij zelden. Maar het leven van die vrolijke negenjarige jongen draaide 180 graden, nadat artsen de ziekte van Crohn (een chronische ontstekingsziekte van de darm) vaststelden. In de jaren die volgden kon hij niet vrij bewegen, mede doordat hij vaak naar het toilet moest.“ Mijn leefwereld werd klein. Ik was afhankelijk van medicatie. Dat veroorzaakte angst en onzekerheid”, vertelt hij.

Complicaties

In zijn tienerjaren werd hij een aantal keren opgenomen in het ziekenhuis. Op zijn 19e traden complicaties op, waardoor hij werd geopereerd aan zijn dikke darm. Het bleek een kantelpunt. Dennis verdiepte zich daarna in voeding, voedingssupplementen en ging aan de slag met een andere levensstijl. Dennis: “Een leven zonder medicatie en klachten: dat was het doel.”

In die zoektocht ontdekte Dennis, getrouwd en vader van twee kinderen, opnieuw zijn passie voor sport en bewegen. Hardlopen in het bijzonder. “Het lopen is laagdrempelig, geeft me rust en brengt me energie. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat hardlopen de aanmaak van gunstige darmbacteriën bevordert. Verder stimuleert hardlopen de aanmaak van nieuw botweefsel. Dat is belangrijk omdat mensen met de ziekte van Crohn veel calcium verbruiken bij ontstekingen, waardoor ze een verhoogde kans hebben op botontkalking.”

Lees ook: Hardloopavonturen uit het buitenland: ultratrail (100 mijl) in Val d’Aran – RunningNL

Coaching

De puzzelstukjes voor een klachten- en medicatievrij leven heeft Dennis inmiddels gevonden. Hij wil zijn kennis en ervaring graag delen met lotgenoten. Daarom startte hij zijn bedrijf Healtpulse, waarin hij als coach mensen begeleidt. “Ik vertel mensen met de ziekte van Crohn dat ze zelf (een deel) van de sleutel in handen hebben naar een klachtenvrij leven. Ik ontwikkelde een online coaching programma. Daarin gaan mensen aan de slag met hun eigen levensstijl, waarbij zowel lichaam als geest aandacht krijgen. Hardlopen speelt bij veel mensen een belangrijk rol, omdat het de mogelijkheid geeft om te werken aan je conditie en om mentale rust te vinden.”

Rust en focus

Voor Dennis is hardlopen inmiddels tien jaar vaste prik. Drie keer per week loopt hij: twee keer in de ochtend voor een frisse start en één keer een langere duurloop in het weekend. “Het hardlopen geeft me rust en focus. Ik krijg juist dan vaak de beste ideeën. En ik merk meer dan ooit dat een gezond lichaam en geest mij in staat stel meer uit het leven te halen. Kortom: ik blijf hardlopen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?