Paul Van Den Bosch en Thijs Dekiere – sportcoaches bij Energy Lab, het gezondheidsbedrijf dat de Hardlopen met Evy-app ontwikkeld heeft – serveren 6 tips om zorgeloos door de zomer te lopen.
1. Verkies een ochtend- boven een avondloop
Tijdens een hittegolf kan het om 10u ’s ochtends al puffen zijn. Je plant je training dus beter wat vroeger op de dag, wanneer de zon nog relatief laag staat en alles nog niet volledig opgewarmd is. ’s Avonds koelt het vaak nauwelijks af. Bovendien kan een zware avondinspanning een nadelige invloed hebben op je slaapkwaliteit. Ga hoe dan ook niet voor té intensieve trainingen als je de warmte niet goed kan verdragen. Luister naar je lichaam en vertraag je tempo indien nodig.
2. Stippel een schaduwrijke route uit
Als je je voorbereidt op een hete zomerse wedstrijd kan het toch wel nuttig zijn in de warmte te trainen, zodat je lichaam kan wennen aan de temperaturen. Doe dit geleidelijk, door je startuur beetje bij beetje te verleggen. Met andere woorden: laat je lichaam acclimatiseren. Maar probeer rechtstreeks zonlicht sowieso te beperken of helemaal te vermijden. Stippel daarom jouw route vooraf uit en kies daarbij schaduwrijke plekken zoals een bos, een park, een hoge huizenrij, …
3. Drink vooraf voldoende water
Drink water tijdens je training, maar drink ook en vooral voldoende water vooraf. De ‘urinekleurtest’ is een simpel trucje om te weten of je voldoende gehydrateerd bent. Hoe witter je urine, hoe beter. Velen maken de fout om gedehydrateerd aan hun training te beginnen. Bijdrinken tijdens je training helpt dan onvoldoende. Geen zin om een waterflesje mee te zeulen? Plan je route in een achtvorm zodat je halverwege terug langs je voordeur passeert, waar je snel kan bijtanken en meteen weer kan vertrekken.
4. Smeer je in
Bescherm je huid met zonnecrème, zelfs wanneer je een schaduwrijke training voor de boeg hebt. Ook bomen laten nog heel wat UV-stralen door waardoor je toch nog kan verbranden. Een belangrijke tip: vermijd zonnecrème boven je wenkbrauwen. Wanneer je zweet, kan je zonnecrème in je ogen lopen en we hoeven niet te vertellen dat dat uiterst onaangenaam is.
5. Draag een zonnepetje en ademende kledij
Een zonnepetje helpt om je hoofd koel te houden, letterlijk dan. Het houdt de felle zon uit je ogen, verbetert je zichtbaarheid, beschermt je hoofd tegen UV-stralen, houdt je hoofd koel, vermindert de kans op verbranden en binnenin het petje zit een zweetband die het zweet tegenhoudt. Draag geen katoenen T-shirt, want dat neemt het zweet op en wordt zwaar. Kies voor ademende kledij die de transpiratie naar buiten afvoert en snel droogt. En ga voor lichte kleuren, want die trekken geen warmte aan.
6. Hou je hartslag in de gaten
Bij een zelfde tempo zal je hartslag op een warme dag hoger zijn dan op een koude dag. Je lichaam stuurt immers meer bloed naar je huid om in de afkoeling te voorzien, maar daardoor wordt er minder bloed door je lichaam gepompt en krijgen je spieren minder zuurstof. Je hartslag verhoogt om deze kettingreactie – en vooral de verminderde zuurstoftoevoer – te compenseren. Wees je daarvan bewust wanneer je met een hartslagmeter traint. Ga niet over je toeren!