Dit doet een maand lang geen alcohol drinken met je lichaam

Een maand zonder alcohol? Dit is waarom je het zou moeten doen én hoe je het vol houdt.
Dat alcohol niet bepaald gezond is, hoeven we je niet meer te vertellen. Om het maar niet te hebben over de negatieve impact op je loopsessies. Een maandje geen alcohol drinken, is dan ook niet zo’n slecht idee. En wel hierom:
  1. Je lever herstelt zich 

Wellicht is het risico op leverschade voor velen de belangrijkste reden om de alcoholconsumptie te beperken. Alcohol bevat giftige stoffen die in de lever moeten worden afgebroken. Onderzoek toont bovendien aan dat het dagelijks drinken van 4 à 6 glazen alcohol het risico op leverfibrose (een aandoening waarbij er littekenweefsel ontstaat in de lever) verhoogt. Het goede nieuws? Je lever kan zich (deels) herstellen. Zo zou die tot 70 procent opnieuw kunnen groeien. Voorwaarde is wel dat je minstens een maand alcohol mijdt.

  1. Je verliest gewicht 

Een gram alcohol levert 7 kilocalorieën. Ter vergelijking: een gram eiwit en koolhydraten bevatten 4 kcal. Als je bovendien weet dat één glas rode wijn zo’n 80 kcal bevat en 1 glas bier 110 kcal telt, hoef je geen wiskundige te zijn om te weten dat je zo al snel heel wat (overbodige) kilocalorieën opneemt. Het ‘bierbuikje’ is dan ook niet voor niets een veelgebruikte term. Bovendien doet alcohol je sneller naar een vette hap grijpen. En die cravings kan je wel missen als je op je gewicht wil letten.

  1. Je slaapt beter 

Hoewel je door alcohol sneller in slaap valt, kan het je slaapkwaliteit erg verstoren. Zo vertraagt alcohol de REM-slaap, de fase waarin je spieren ontspannen en waarin alle informatie wordt verwerkt. Deze verminderde REM-slaap heeft dan ook een negatieve impact op zowel je geestelijke als lichamelijke herstel.

  1. Je krijgt een mooiere huid 

Alcohol droogt je huid uit, omdat je lichaam slechter in staat is om water op te nemen als je regelmatig alcohol drinkt. Onderzoek heeft het verband tussen alcoholconsumptie en verschillende huidproblemen, zoals eczeem, acne en zelfs huidonstekingen, al meermaals aangetoond. Het dehydraterende effect van alcohol wordt bovendien versterkt door het hoge suikergehalte dat vele alcoholische drankjes bevatten. Die suiker breekt het collageen in je huid af en vertraagt de celvernieuwing, waardoor je huid een ‘grijze’ of bleke uitstraling krijgt.

  1. Je verbetert je weerstand 

Tot slot, en zeker deze periode het vermelden waard: alcohol verzwakt je immuunsysteem. Chronisch zware alcoholconsumptie wordt geassocieerd met minder witte bloedcellen, die belangrijk zijn voor een goede weerstand. Het verhoogt bovendien het risico op zowel bacteriële als virale infecties. Door een maand niet te drinken stijgen de waarden van je witte bloedcellen opnieuw, waardoor het risico om ziek te worden weer daalt. Niet onbelangrijk als je deze winter sterk in je (hardloop)schoenen wil staan.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?