Mo Farah GBR after coming third in the Elite Men’s Race. The Virgin Money London Marathon, 22 April 2018.

Dit eet topatleet Mo Farah op een trainingsdag

Mo Farah deed afgelopen vrijdag op de AG Memorial Van Damme in Brussel een geslaagde aanval op het werelduurrecord. Hoe ziet het dieet van de Britse topatleet eruit?

Farah veroverde zowel op de Olympische Spelen van 2012 als die van 2016 gouden medailles op de 5.000 en 10.000 meter. Daarnaast mag hij zich zesvoudig wereldkampioen noemen en gooit hij sinds enkele jaren ook hoge ogen op de marathonafstand. Zo liep hij zes jaar geleden zijn eerste marathon in een tijd van 2:08:21. In oktober 2018 vestigde hij zijn persoonlijk record en won hij de Chicago Marathon in 2:05:11.

Wat eet een loper met zo’n palmares op zijn trainingsdagen? Canadian Running Magazine en BBC Food zochten uit hoe zijn dieet eruit ziet als zich voorbereidt op een marathon. Hier volgt een inkijkje in de voedingsgewoonten en -keuzes van een van ’s werelds grootste looptalenten.

Ochtend

Mo Farah wordt meestal wakker rond 7u, maar blijft – naar eigen zeggen – nog een halfuurtje in bed liggen. “Het eerste wat ik doe als ik opsta, is een tas koffie zetten. Meestal neem ik twee geroosterde sneetjes volkorenbrood met boter en iets zoets. Daarnaast consumeer ik nog een kleine kom pap.” Farah geeft aan zijn eten snel te verteren, want 30 à 40 minuten na zjin ontbijt begint hij al aan zijn eerste training.

Na een ‘ochtendloopje’ van 16 à 19 kilometer trekt de Brit nog naar de fitness om daar zijn stabilisatie- en krachtoefeningen te doen. Farah hecht veel belang aan zijn post-trainingsroutine: binnen een tijdspanne van 25 minuten neemt hij standaard een eiwitshake en koolhydraatdrank.

Middag

Farah eet liever meerdere kleine porties doorheen de dag dan drie grote hoofdmaaltijden. Zijn lunch bestaat vaak uit pasta of rijst met kip of zalm, salade en (gestoomde) groenten. Een van zijn favoriete lunches? Een ‘Chicken Sandwich’.

Na een kleine powernap trekt Farah er deze dagen alweer op uit voor een kortere training van zo’n 8 kilometer. Als hij tussen zijn middag- en avondeten honger krijgt, eet hij geregeld nog een stuk fruit.

Avond

“Als avondeten neem ik vaak opnieuw zalm of kip met rijst en groenten.” De Brit is duidelijk geen fan van experimenteren met eten, zeker niet tijdens het wedstrijdseizoen. Dat hij in 2018 een “gigantische panpizza” at voor de Chicago Marathon was een uitzondering. Al was die pizza hem goed bevallen: “Het leek op kaastaart. De pizza was reusachtig, maar smaakte me wel!”

Extra weetje: de atletiekheld blijkt verslaafd te zijn aan koffie. “Ik zou niet zonder kunnen. Ik heb het vooral nodig om ’s ochtends wakker te worden, als energieboost.” Maar ook voor een wedstrijd drinkt hij nog minstens twee grote koppen koffie 2 à 3 uur voor het startschot. En zijn lievelingssnack voor die energieboost? “Pure chocoade.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?