Met dit lenteweer is hardlopen in de natuur extra ontspannend. Maar als je veel de bossen loopt moet je zeker in de maanden mei, juni en juli oppassen voor teken. Dit kleine zwarte beestje lijkt onschuldig, maar een tekenbeet kan vervelende gevolgen hebben. Hier lees je hoe je tekenbeet kan voorkomen en wat je moet als je toch een teek uit de struiken mee hebt genomen op je lichaam.
Teken zijn kleine beestjes die wat weg hebben van een spin. Ze leven vooral in bomen en struiken. Ze zijn niet groter dan enkele millimeters en leven van bloed dat ze opzuigen bij dieren of mensen. Bij een beet hechten ze zich vast in de huid en als ze na vijf dagen verzadigd zijn laten ze los.
Dit gebeurt niet zonder enig gevaar. Een op de tien teken is besmet met de Borrelia-bacterie. Die bacterie komt voor in het bloed van kleine knaagdieren. Als deze bacterie in het menselijke lichaam terechtkomt, kan die de ziekte van Lyme veroorzaken. De besmetting vindt pas een tijdje na de vasthechting plaats. Daarom is het belangrijk dat de teek verwijderd wordt voordat het speeksel van het beestje in je bloedbanen terechtkomt.
Rode cirkel
De teek nestelt zich het liefst aan vochtige, warme en zachte plaatsen op het lichaam. Dat zijn plekken zoals in je oksels, liezen, bilnaad, knieholten, achter je oor of in de hals/nek. Een teek kan ook wel gewoon op een been, arm, of de romp gaan zitten.
De teek kruipt eerst een tijd rond voordat het zich in je huid nestelt. Dan bijt het zich vast in je huid om zo bloed te zuigen. Dit duurt tussen de 24 en 78 uur. Daarna worden de bacteriën overgedragen. Heb je de teek binnen de 24 uur verwijderd, is er weinig reden tot paniek. Een veelvoorkomend signaal dat je de ziekte van Lyme opgelopen hebt, is een ronde rode cirkel rond de beet. Het beste wat je kan doen, is meteen naar de huisarts gaan als je zo’n plek opmerkt.
Tekenbeet voorkomen
Maar hoe voorkom je nu zoiets? Vermijd in deze periode zo veel mogelijk dicht struikgewas door op te paden te blijven. Sta niet te lang stil in het bos, ook niet tijdens een plaspauze. Je kan ook je huid insmeren met een product dat DEET bevat, een middel dat ook tegen muggen gebruikt wordt. Het allerbelangrijkste is dat je bij thuiskomst na een training in het bos je hele lichaam goed controleert op teken, vooral de vochtige warme plaatsen waar zij zich graag ophouden.
Teek verwijderen
Als je toch gebeten bent door een teek, kun je die het beste met een tekentang verwijderen. Probeer het niet te verwijderen met je duim en wijsvinger, aangezien de kans bestaat dat het beestje geplet wordt en zijn speeksel vrijgeeft. Gebruik geen jodium of alcohol om dezelfde reden. Noteer de dag van je looptraining in je agenda en houd de beet extra goed in gaten, voor het geval er toch iets misgegaan zou zijn.