Dit worden de 5 grote sporttrends in 2022

Wat worden de grote trends bij sporten en bewegen? Aan het begin van het jaar is dat de vraag die het ACSM (American College of Sports Medicine) ieder jaar stelt in een rapport over fitness- en bewegingstrends. Aan de hand van wereldwijde enquête onder 4500 gezondheids- en fitnessprofessionals worden daarin de sporttrends voor komend jaar voorspeld. Daar zitten veel ontwikkelingen bij die je misschien vorig jaar ook al zag, toch kun je ook verschuivingen zien. We hebben de vijf belangrijkste trends op een rijtje gezet:

TREND 1: draagbare technologie

Draagbare technologie wordt naar voren geschoven als de nr. 1 trend in 2022. Traditionele gps- en fitnesstrackers, smartwatches en hartslagmonitors worden steeds geavanceerder en aangevuld met nieuwe innovaties, waaronder het meten van je bloeddruk en je zuurstofgehalte. 

TREND 2: home gyms

Als reactie op de pandemie gingen ontelbaar veel mensen op zoek naar manieren om thuis fit te blijven, wat resulteerde in zogenaamde ‘home gyms’. Ook dit jaar voorspellen experts dat thuisworkouts populair blijven door de onzekerheid om naar de fitness te kunnen of als gevolg van quarantaineregels.

TREND 3: buitenactiviteiten

Het zal je niet verbazen: sportieve buitenactiviteiten zullen ook dit jaar weer volop beoefend worden. Outdooractiviteiten in kleinere groepen, zoals groepswandelingen, fietstochtjes en looptrainingen worden nog populairder. Lichaamsbeweging in de buitenlucht is en blijft hoe dan ook belangrijker dan ooit.

TREND 4: krachttraining met gewichten

Algemene krachttraining moest zijn plekje afstaan aan specifiekere krachttraining met gewichten. Denk hierbij aan het gebruik van kettle- en dumbbells of de medicinbal. De focus ligt in het begin sterk op de juiste uitvoering van de oefening om daarna progressief de weerstand te verhogen. Het gebruik van losse gewichten sluit ook aan bij de trend om thuis fit te blijven: je hebt geen fitnesstoestellen nodig om doeltreffend je spieren te versterken. 

TREND 5: sporten voor gewichtsverlies

Ook deze trend is wellicht een gevolg van de pandemie, die voor velen ook een gewichtstoename met zich meebracht. Experts geloven dat bewegen om op gewicht te blijven of om gewicht te verliezen dit jaar een comeback zal maken. In 2021 stond deze trend nog op plek 16. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?