Het traditionele vroege ‘kerstcadeautje voor de hardloper’ is een groot succes. Ook voor het goede doel, de Stichting Vrienden van het Sophia, dat een cheque van 23.925 euro in ontvangst mag nemen.
Boterhammen met kaas
Ruim voor de start hapt Peter Hendriks (58) twee bruine boterhammen met kaas weg onder de Gerard Meijer-tribune, de ruim bemeten verkleedruimte voor de mannen. “Dan krijg ik onderweg geen energieproblemen,” verklaart de voormalige computerprogrammeur goedgemutst. Hij heeft een rustig plekje uitgezocht om zich te concentreren op zijn race.
In 2020 had Hendriks zijn debuut al willen maken in de DSW Bruggenloop. “Dat ging toen, net als in 2021, vanwege de coronapandemie niet door. Vorig jaar was voor mij de eerste keer, ik heb er lang op moeten wachten. Het ging meteen lekker, ik deed over de vijftien kilometer 1 uur en 12 minuten. Vandaag is de tijd voor mij niet van belang. Ik ben ziek geweest, heb griep gehad, ben net weer op de been en doe het rustig aan, maar het is zó leuk om in het donker te finishen.”
Vooruitgang
Hendriks laat een shirt van AV Waterweg Maassluis zien. “Ik geef bij die club uit mijn woonplaats training aan een loopgroep van zo’n vijftien mensen. Een aantal doet hier ook mee. Volgend jaar wil ik voor de vierde keer de NN Marathon Rotterdam lopen. Twintig jaar geleden ben ik om gezondheidsredenen begonnen met hardlopen. De eerste keer ging het slecht, de tweede keer ook, maar dan meld je je aan als lid van een vereniging en merk je snel vooruitgang.” Hij finisht in 1.13.51, een mooie prestatie.
Drukte van jewelste
Bij de start, op een ruime parkeerplaats bij De Kuip, is het een uur van tevoren al een drukte van jewelste. Niet vreemd met 12.000 inschrijvingen en drie startwaves. De diversiteit van de deelnemers is enorm, zo is duidelijk te zien. De deelnemers hebben zich op vele manieren uitgedost. In korte en lange broek of in maillots, met mutsen, bandana’s en petten op het hoofd. In allerlei shirts, niet zelden dat van Feyenoord. Je ziet om je heen alle kleuren van een kauwgumballenautomaat. De speakers Erik Leeflang en Vincent van der Velde verhogen op verschillende posities de sfeer.
Kerstman
Er is er ook een loper verkleed als Kerstman. De enthousiaste Rotterdammer Yoeri Meulemans (27): “Dit is al mijn zesde deelname. Omdat ik geblesseerd ben geweest, staat het plezier voor mij voorop. Daarom zie ik er wat ludiek uit. Het is hier elke keer weer genieten. Ik woon op drie kilometer afstand van de finish en loop straks gewoon naar huis. Om de spierpijn eruit te lopen,” zo lacht de student aan de Hogeschool Rotterdam. Zijn tijd: 1.08.04.
Anne Merijn (29) en Tessel Eligh (24) vallen op als ‘kerstboom’ met lichtjes. Broer en zus. “We willen uitstralen dat de Bruggenloop een feestelijk evenement is. We zijn er ‘helemaal’ voor uit Amsterdam gekomen,” vertelt Anne, afgestudeerd arts, met een knipoog. “Ik was er vorig jaar ook bij en heb nu mijn broer overgehaald om ook te starten. Het is de moeite waard, het is supersfeervol.” Vult Tessel, student Environment and Resource Management, aan: “En na afloop lekker bij de heaters aan de glühwein. Ik zie het als een sportieve kerstborrel.” Ze lopen zij aan zij en doen 1.16.26 (Anne) en 1.16.27 over het parcours.
Vrijwilligers
Lotte Bultema (18) uit Spijkenisse is een van de 350 vrijwilligers met een rol bij de DSW Bruggenloop. “Op de Zadkin-scholengemeenschap in Rotterdam doe ik de opleiding Sport en Beweging. We zijn hier met vijftig à zestig leerlingen van onze school. Zes klassen. Het is voor mij allemaal nieuw. Onze taak is om voor elke startwave een ‘slinger’ te vormen, zodat alle lopers in de juiste wave starten. Prachtig om mee te maken.”
Yasmin van der Ent heeft zaterdagavond pas besloten om van start te gaan. “Iemand was op het laatste moment verhinderd en stuurde mij een appje met de vraag of ik het startnummer wilde overnemen. Last minute dus. Het past wel in mijn training voor de marathon van Rotterdam in april,” vertelt de lerares op een basisschool in Barendrecht. Ik woon hier vlakbij en ben op de fiets gekomen. Ik loop samen met een vriendin, Jessie. Zij kwam met het idee. Het is mijn eerste keer hier.”
Lees ook: Ren jij ook door het Philips Stadion tijdens de KLM Urban Trail Eindhoven? – RunningNL
Halve marathon in Caïro
Rienke van Nieuwland (47) is vier maanden geleden opnieuw begonnen met hardlopen. “Ik heb zestien jaar in het buitenland lesgegeven, in Egypte en India. Nu ben ik sinds anderhalf jaar lerares op de Nord Anglia International School Rotterdam. Mijn vorige loop was een halve marathon in Caïro. Daar was het heel wat warmer dan nu hier,” zegt ze lachend. “Ik ben nog niet zo lang geleden verhuisd naar Rotterdam en wil in deze stad volgend jaar graag mijn eerste marathon lopen. De Bruggenloop is voor mij een soort test.” Die legt ze af in 1.17.23.
De Rotterdam Cheerleaders leveren vlak voor de start op uitbundige wijze een levendige bijdrage aan het feest. En daarna mag Jako Papac, directeur van titelsponsor DSW (sinds 2014, al tien jaar!), op een hoogwerker het startschot geven. De Kerstman valt direct erna in met zijn bel. Lopers drukken hun stopwatch in. Aan de ‘zijlijn’ maken familieleden en vrienden vele foto’s met hun smartphone. De selfies zijn dan al ‘binnen’.
Emiel Berghout
De eerste loper die arriveert bij de finish vlak voor De Kuip is Emiel Berghout (34). De Schiedammer, vooraf aangemerkt als een van de favorieten, wint onbedreigd in 47.40. “Vorig jaar was ik zesde. Nu liep ik op kop in een groepje van drie en ben ik na elf kilometer weggesprongen. Ik heb niet meer achterom durven kijken. Het verbaast mij hoe groot het gat uiteindelijk was.”
Vriendin Krisja springt hem direct na afloop, met een trotse blik in de ogen, om de hals. Er zijn veel meer mensen die hem hartelijk feliciteren. “Ik ken veel lopers. Ik ben een hardloop-influencer, maak video’s voor YouTube, geef adviezen. De Bruggenloop is voor mij een subdoel. In oktober heb ik de marathon van Eindhoven gelopen in 2.26.12. Over een paar maanden wil ik in Rotterdam onder de 2.23 duiken.”
Tom Hak
De online marketeer slaat een dubbelslag, hij wint ook namens het businessteam van Schouten Zekerheid. Tom Hak (33) loopt eveneens voor dit bedrijf. Het is zijn vijfde optreden in de DSW Bruggenloop. En in de vijf jaren ervoor werkte hij in dienst van de organisatie. “Je zou dus kunnen zeggen dat het mijn tiende keer is. Het is mijn favoriete loop. Een mooie manier om het jaar af te sluiten. Een leuk en gezellig evenement waar je veel bekenden tegenkomt. Vijftien kilometer is bovendien een lekkere afstand.” Hak finisht in 55.28, als 58ste.
Puck Pentenga (25), werkzaam in de medisch technologische sector, laat zich huldigen als snelste vrouw (54.33). “Ik wilde vooraf voor een podiumplaats gaan,’’ verklapt ze na haar overwinning. “Er stond een flinke wind, vooral bij de Van Brienenoordbrug. Mijn tactiek was om steeds naar een groepje te springen met lange mannen, zodat ik redelijk beschut liep,” aldus het lid van de Delftse vereniging met de voor haar toepasselijke naam De Koploper. Een kilometer voor de finish plaatst ze de beslissende versnelling.
Van Brienenoordbrug
De Van Brienenoordbrug blijft, zo beseft Pentenga, een hindernis van formaat. Met zo’n 250.000 passerende voertuigen per dag is de brug onderdeel van een van de drukste snelwegen (de A16) van het land. Totale lengte: 1320 meter. Jaarlijks varen er 140.000 schepen onderdoor. Maar vandaag is het vooral een pittige opgave voor de duizenden deelnemers aan de DSW Bruggenloop. Onder het motto ‘Beat the Bridges’ geldt ook de Erasmusbrug een van de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van het parcours.
Na hun loop treffen veel deelnemers elkaar op een ‘plein’ vlak naast De Kuip. Daar worden de winnaars gehuldigd. Er staan heaters en er is muziek van een band. Mike Ott (27), stucadoor uit Spijkenisse, is de zanger/gitarist: “We noemen ons voor de gelegenheid The Christmas Brothers. We zijn eigenlijk de party-coverband Hottub Heroes. Ons is gevraagd bij dit optreden vooral kerstnummers te spelen, daar hebben we dan ook flink op geoefend. Dit is ook voor ons een schitterend evenement.”
Sophie-ziekenhuis
De band neemt af en toe een kleine pauze voor de huldigingen en voor de uitreiking van de cheque voor het goede doel. Wilbert Lek, directeur van organisator Golazo, overhandigt die aan Gertjan Bosman van de Stichting Vrienden van het Sophia. Het bedrag mag er zijn: 23.295 euro. Het is onder meer bedoeld om het verblijf van kinderen en hun familie in het Sophia-ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken.
Het is al donker wanneer Helma Mutsaers op weg gaat naar huis. Het DSW-lichtje nog om de arm en de herinneringsmedaille fier om de hals. Ze is 75 jaar en dolgelukkig. “Wat een evenement! S-U-P-E-R. Ik heb zó genoten! Van al die lichtjes, van al die aanmoedigingen. En zo goed georganiseerd, zet dat er ook maar in.”
Selfie
Ze heeft samen gelopen met Veerle Ultee (38). Beiden zijn lid van de Tilburg Roadrunners. “Op de Van Brienenoordbrug zijn we gestopt om een selfie te maken. Prachtig.” Geen last van regen en wind gehad? “Nee joh, daar merk je niks van als je aan het lopen bent. Je gaat gewoon door hè,” zegt de Tilburgse, gepensioneerd boekverkoper. “Wat ik ook zo mooi vind, ik heb nu in de stad gelopen waar mijn moeder is geboren. Dat maakt het allemaal nog mooier.”
Ze is in 1 uur en 42 minuten de twee laatste finishers ruim voorgebleven. Dat tweetal, Jeroen Sipsma (49) en Justin van der Linden (29), wordt feestelijk binnengehaald door de Rotterdam Cheerleaders én de Kerstman.
Na afloop van het geslaagde evenement blijft er nog één vraag over: Wanneer is de DSW Bruggenloop volgend jaar? Het antwoord kan alvast worden genoteerd: zondag 8 december 2024