Einde van een tijdperk: Marikenloop stopt

Na 17 edities van de Marikenloop in Nijmegen komt er een einde aan de grootste ladiesrun van Nederland. Daarvoor in de plaats komt de organisatie met twee nieuwe evenementen: de Zevenheuvelentrail en de Zevenheuvelenhike.

In 2003 vond de eerste editie plaats om vrouwen een eigen hardloopevenement te bieden. In die tijd deden vrouwen niet graag mee aan gemengde hardloopevenementen. Tegenwoordig is dat wel anders vertelt Alexander Vandevelde, directeur van stichting Zevenheuvelenloop: “We zien dat vrouwen tegenwoordig net zo makkelijk als mannen aan onze andere evenementen meedoen. Bij de NN Zevenheuvelennacht doen zelfs meer vrouwen dan mannen mee.” Zo wordt geconcludeerd dat emancipatie van vrouwen in de hardloopwereld is voltooid.

Op het toppunt, tijdens de 10e editie, deden er ruim 12.000 vrouwen mee aan de Marikenloop. Toploopsters als Susan Krumins, Lornah Kiplagat en Miranda Boonstra staan op de erelijst van deze iconische hardloopwedstrijd.

Nieuw: Zevenheuvelentrail

In de plaats van de Marikenloop organiseert de Stichting Zevenheuvelenloop dit jaar twee nieuwe evenementen: De Zevenheuvelentrail en de Zevenheuvelenhike. De Zevenheuvelentrail op zaterdag 14 mei wordt gezien als de zwaarste trailrun van Nederland. Deze trail werd in 2019 al als onderdeel van de Marikenloop georganiseerd. De vele hoogtemeters, steile beklimmingen en onverharde bospaden maken de trail een uitdaging voor iedere hardloper. Lopers kunnen kiezen uit 7, 14, 21, 28 én 42 kilometer.

Eerste hike van Nederland

Voor wie die trails nog te zwaar vindt wordt op zondag 15 mei de Zevenheuvelenhike georganiseerd. Dit is voor iedereen die van wandelen en een uitdaging houdt en die iets nieuws wil proberen. De Zevenheuvelenhike is de eerste hike van Nederland en biedt een verbreding van het evenementenaanbod van de Stichting Zevenheuvelenloop. Het verschil met een wandeltocht is dat de hike een lange tocht is door de natuur over moeilijk begaanbare paden. Deelnemers komen veel smalle bospaadjes en heuvelachtig terrein tegen. Een goede voorbereiding is daarom aan te raden. Hikers kunnen kiezen uit afstanden van 7, 14, 21 en 28 kilometer.

Foto: Sonja Jaarsveld Fotografie

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?