EK Indoor: Terug in de tijd

De Europese Indoorkampioenschappen zijn toe aan de 35e editie. Het eerste EK werd in 1970 in Wenen georganiseerd, aanvankelijk ieder jaar, vanaf 1992 iedere twee jaar. Rotterdam en Den Haag waren respectievelijk in 1973 en 1989 verantwoordelijk voor de organisatie.

Het is vandaag 30 jaar geleden dat Nederland 6 medailles won bij het Europees kampioenschap Indoor in Den Haag. Nellie Cooman won toen de 60m. Zij zou zes keer Europees indoorkampioene worden. Zij versloeg onder andere Marlies Göhr. Zij is nog steeds  in het bezit van het kampioenschapsrecord. Zij liep in die jaren ook een wereldrecord in 7.00. Daphne Schippers zou die tijd enkele decennia later evenaren. Het succes van Cooman was ook het succes van haar trainer Henk Kraaijenhof.

Het waren de gouden indoorjaren van de Nederlandse atletiek (1984-1989) met als hoogtepunt 1989 toen maar liefst zes medailles werden behaald, waarvan  drie gouden en veetien top-achtplaatsen.

Middenafstand

Interessant is ook eens te kijken hoe de middenafstand  in de loop der jaren heeft gepresteerd. Elly van Hulst was de succesvolste middenafstandsloopster tot nu toe. Zij werd Europees indoorkampioene in 1988, 1989 en 1990 en tweede in 1987 op de 3000 meter. In 1984 won zij ook zilver op de 1500m. Bovendien werd zij in Boedapest wereldkampioene indoor op de 3000m met een nieuw wereldrecord van 8.33.92. 

Zij werd ontdekt en getraind door Theo Kersten. Haar geliefde trainingsoord was  in Zwitserland: Magglingen. Haar trainer, later ook haar echtgenoot, heeft heel wat ritjes van Nederland naar Zwitserland gemaakt. Elly van Hulst en haar man wonen tegenwoordig in Portugal (Algarve). Ze werkt daar als makelaar.

1987 was overigens een prima indoorjaar, want zowel Rob Druppers (800m) als Han Kulker (1500m) wonnen goud. Druppers werd getraind door Jon Wellerdieck, terwijl Bram Wassenaar de trainer van Kulker was.  Kulker stond erom bekend dat hij op het laatste stuk altijd nog een gaatje wist te vinden. Druppers en Kulker zijn beiden als trainer werkzaam tegenwoordig. Tot de middenafstandlopers die bij indoortoernooien  succesvol waren behoorden onder andere ook Klaas Lok, Marko Koers en Stella Jongmans. Bij de laatste indoortoernooien stonden onder andere  Thijmen Kupers, Maureen Koster, Sanne Verstegen en Richard  Douma aan de start. Sifan Hassan werd wereldindoorkampioene op de 1500m in 2016.   

Dit jaar was het toch anders. Nederland werd in Glasgow op de 800m vertegenwoordigd door  Thijmen Kupers en Richard Douma en op de 3000 meter door drie atleten: Mike Foppen, Bram Anderiessen en Benjamin de Haan. Bij de vrouwen geen 800m-loopsters, maar wel twee deelneemsters op de 3000m: Maureen Koster en Julia van Velthoven. Men kan niet verwachten dat deze atleten ook direct doorbreken, maar in ieder geval krijgt men een hoop ervaring en het is een impuls voor de middenafstand. Mike Foppen deed het heel goed, van hem kunnen we nog het een en ander verwachten. Benjamin de Haan verloor zijn schoen en bij Anderiessen ontbrak het nog aan ervaring. Hun deelname is in ieder geval een stap in de goede richting. Dat geldt overigens ook voor Julia van Velthoven die een geweldige ontwikkeling doormaakt. Voor de trainingsgroepen TDR (Guido Hartensveld), Team Zevenheuvelen (Joshua Mols) en Team 4 Mijl  (Eddy Kiemel)  is het een broodnodige stimulans om verder te komen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?