Close up of fresh ginger

Geef je immuunsysteem een boost met deze 5 specerijen

Het winter is bijna voorbij en met de vele regenbuien van de afgelopen weken kan je immuunsysteem wel een extra oppepper gebruiken. Zoals de Griekse arts Hippocrates al zei: ‘Laat voeding je medicijn zijn, en medicijn je voeding’. Veel specerijen hebben namelijk een medicinale werking. Heb jij ze al in de keuken staan?

Knoflook
Vaak verkouden? Voeg regelmatig knoflook toe aan je eten. Knoflook zit bomvol antioxidanten. Het stinkende voedingsmiddel heeft de eigenschap om bacteriën en schimmels te doden, mede dankzij de stof allicine. Bovendien bevat het veel mangaan, vitamine B6 en C.

Kaneel
De oliën in het specerij versterken de weerstand. Het bestrijdt virussen en bacteriën en heeft daarnaast een verwarmend effect. Ideaal voor de koude wintermaanden! Strooi dus wat extra kaneel over je havermoutpap of appels heen. Let wel op, in extreme hoeveelheden kan kaneel giftig zijn.

Gember
Gember zit net zoals de andere specerijen vol met goede voedingsstoffen en antioxidanten. Het is een krachtige ontstekingsremmer, die daarnaast je bloedcirculatie verbetert. Ben je misselijk? Last van braken? Ook daar helpt het specerij tegen.

Kurkuma
Kurkuma wordt ook vaak geelwortel of koenjit genoemd en bevat veel antioxidanten. In de Indische keuken gebruikt men het al vaak in voornamelijk curry’s. Het bevat het stofje curcumine, dat mogelijk een kankerremmend effect heeft, maar ook positief kan uitwerken op mensen met gewrichts- en darmontstekingen.

Oregano
Het groene kruid oregano komt vaak voor in Italiaanse gerechten. Het stimuleert de spijsvertering en gaat misselijkheid tegen. Bovendien heeft het een ontstekingsremmend effect. Oregano zit vol met stoffen die vrije radicalen en schadelijke bacteriën te lijf gaan.

Dit is slechts een greep uit de vele gezonde specerijen die de wereld te bieden heeft. Voeg ze vooral vaker toe aan je eten en versterk hiermee je gezondheid.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?