Geef je voeten wat extra aandacht met deze tips

Je staat er als hardloper misschien niet altijd bij stil: maar je voeten hebben het letterlijk zwaar te verduren. Bij iedere stap vang je namelijk twee tot drie keer je lichaamsgewicht op met je voeten, enkels en knieën. Tijd dus om je voeten wat extra aandacht te geven met een aantal verzorgingstips voor bekende kwalen.

Onder hardlopers bestaan allerlei typische voetkwaaltjes: van blaren tot blauwe nagels. Daar kun je zelf heel goed wat aan doen. Zeker nu je in de zomer je teenslippers of sandalen vaker aan hebt is dat handig, want verzorgde voeten ogen ook beter. Je moet ook niet onderschatten wat die ogenschijnlijk kleine kwaaltjes met je hardloopprestaties kunnen doen. Irritatie aan je tenen of voeten kan heel vervelend zijn tijdens het hardlopen!

Blaren

Blaren ontstaan door te veel wrijving en druk op de huid. Hierdoor vormt zich een blaasje gevuld met vocht. Vaak zijn te grote of te kleine schoenen of sokken de oorzaak. Je loopschoenen en andere uitrusting kopen in een gespecialiseerde sportwinkel, waar je kunt rekenen op het juiste advies, kan dit probleem van de baan helpen. Zit je toch met een blaar, dan los je het als volgt op:

 • Je kunt de blaar laten uitdrogen totdat je geen verdikking meer ziet.
 • Als je er te veel hinder van ondervindt, kun je een blaar afplakken met een pleister (bijvoorbeeld Compeed). Een blarenpleister kun je ook preventief gebruiken tijdens een loopevent.
 • De blaar doorprikken kan ook. Zorg daarbij voor een steriele naald (bijvoorbeeld even verhitten in een vlam in kokend water onderdompelen). Maak na het prikken de blaar en de direct omgeving goed schoon om een infectie te vermijden. Daarna druk je het vocht met een watje uit de blaar en je eindigt met een pleister op de blaar.
 • Wrijving kun je verminderen door je voeten op gevoelige plaatsen in te poederen met talkpoeder.
 • Zorg ook voor droge voeten voordat je je loopschoenen aantrekt.

Eelt

Eelt vormt zich bij hardlopers vaak op de hiel, onder de bal van de voet en aan de zijkant van de grote teen. Op die plaatsen kunnen door de wrijving op de koop toe ook blaren ontstaan. Zo pak je eelt aan:

 • Eelt verwijder je best wanneer je voeten droog zijn. Je kunt een puimsteen of eeltvijl gebruiken.
 • Let op: verwijder niet té enthousiast al je eelt in één keer want het heeft een beschermende functie!
 • Daarna kun je je voeten insmeren met hydraterende voetcrème, want wat extra verzorging kan geen kwaad!

Blauwe nagels

Blauwe nagels zijn meestal te wijten aan te kleine loopschoenen of te lange teennagels. Doordat je met je tenen steeds tegen de neus van je schoon ‘stoot’, ontstaat er een bloeduitstorting onder de nagel, die vervolgens blauw wordt. Hoe ga je om met blauwe nagels?

 • Normaal gesproken is een speciale behandeling niet nodig. De blauwe nagel valt na een tijdje (vaak een paar maanden) vanzelf uit. Op dat moment heeft zich al een nieuwe nagel gevormd onder de oude. Even geduld hebben is de boodschap!
 • Vrouwen kunnen blauwe nagels ‘maskeren’ door hun teennagels te lakken met blauwe of zwarte nagellak. Niks belemmert mannen uiteraard om dit ook te doen…
 • Als je toch hinder ondervindt van je blauwe teennagel, kan de huisarts er een gaatje in boren om de druk te verminderen, en dus ook de pijn.
 • Preventieve tip: knip je teennagels regelmatig, idealiter 1 keer per week. Ze groeien sneller dan je denkt!

Voetschimmel

Voetschimmel zorgt voor een jeukende, pijnlijke huid tussen de tenen en/of op de voetzool. Het is besmettelijk dus als je soms in een fitnesscentrum traint én achteraf doucht, draag dan altijd teenslippers in de vochtige openbare ruimtes. 

 • Je kunt dit behandelen met een anti-voetschimmel crème.
 • Zorg voor droge voeten, bijvoorbeeld door ze goed af te drogen na het lopen/douchen. Vochtigheid is een kweekvijver voor schimmels en bacteriën!
 • Gebruik schone sokken elke keer je gaat lopen.

Een extra tip voor wie veel loopt en lief wil zijn voor zijn of haar voeten: koop 2 paar loopschoenen. Zo kun je afwisselen en je voeten zullen je dankbaar zijn voor die variatie!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?