(AP Photo/Andrew Medichini)

Goud, zilver en brons op unieke atletiekavond voor Nederland

Femke Bol heeft zoals verwacht haar titel op de 400 meter succesvol verdedigd. Daarmee herhaalt ze haar prestatie van twee jaar geleden in München, waar ze zich ook tot Europees kampioen op deze afstand kroonde. Cathelijn Peeters werd op hetzelfde onderdeel derde. Diane van Es veroverde later op de avond verrassend zilver op de 10.000 meter.

Bol ging goed van start en liet de concurrentie ver achter zich. Ze kwam in een tijd van 52,49 over de finish. Tot op heden was niemand dit seizoen sneller. Achter Bol pakte Cathelijn Peeters het brons. Zij finishte in 54,37.

Bol

“Het blijft heel bijzonder om een EK te winnen”, zegt Bol na afloop bij de NOS. “De sfeer hier is absurd, heel gaaf. En dan met Cathelijn op drie, dat is echt ongekend toch?!”

Het is voor Bol, die binnenkort deelneemt aan de FBK games in Hengelo, de tweede medaille op het toernooi. Vrijdag 7 juni, op de openingsdag van het Europees kampioenschap, veroverde ze de bronzen medaille op de 400 meter gemengde estafette. Morgenavond, op de laatste dag van het kampioenschap, komt Bol voor het laatst in actie. Dan is ze de slotloopster op de 4*400 meter estafette. Nederland geldt als regerend Europees en wereldkampioen op dit onderdeel.

ROME – Femke Bol, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Liemarvin Bonevacia in actie tijdens de 4x400m gemengde estafette op de eerste dag van de Europese kampioenschappen atletiek. ANP IRIS VAN DEN BROEK
Parijs

Voor Bol geldt de Europese kampioenschappen als een generale voor de Olympische Spelen in Parijs. Ook daar maakt ze kans op goud op de 400 meter horden. Al zal ze daar wel af moeten rekenen met haar rivale McLaughlin-Levrone. Die maakte onlangs, na twee jaar afwezigheid, haar rentree. Dat deed ze direct in de op een na beste seizoenstijd van 52,70.

Peeters

Peeters, die derde werd: “Ik wilde zo graag goed lopen, dit was mijn kans op een medaille. En het is gelukt!” Tot de laatste meters leek ze zelfs voor het zilver te strijden. “Zilver is misschien wel mooier, maar het maakt me helemaal niets uit, ik heb mijn medaille.”

Lees ook: Deze atleten vertegenwoordigen Nederland op EK Atletiek in Rome – RunningNL

Diane van Es

Diane van Es veroverde verrassend zilver op de 10.000 meter. Ze hoefde alleen de Italiaanse Nadia Battocletti voor zich te dulden. De Rotterdamse verbetert ook nog eens haar persoonlijk record (30,57). “Supergaaf”, zei ze na haar race bij de NOS. “De tactiek was gewoon: volgen, volgen, volgen en dan aan het einde afsprinten. Ik weet dat mijn sprint best wel goed kan zijn, dus ik wilde mijn moment afwachten.”

ANP IRIS VAN DEN BROEK

Schrijf je in voor de RunningNL-nieuwsbrief

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?