Grote hardloopplannen in 2022? Maak er werk van!

Een nieuw jaar, betekent tijd voor nieuwe hardloopplannen! Heb jij al grote doelen gesteld voor 2022? Dat kan van alles zijn: je eerste hele of halve marathon lopen, een snelle tijd op de 10 kilometer of gewoon lekker veel kilometers maken. Maar hoe zorg je nu dat je dit doel ook haalt? Wij geven je een paar tips om werk van je plan te maken.

1. Begin met een plan

Alles begint met een plan. Stel daarom een concreet en realistisch doel voor jezelf. Dat kan van alles zijn: een hardloopevement in Nederland of juist een mooie marathon in het buitenland, een pr lopen op je favoriete afstand of juist vaker gaan hardlopen.

2. Probeer niet te veel te willen

Is je lijstje langer dan twee doelen? Ga dan schrappen tot je er één of twee overhoudt. Dat maakt het overzichtelijk en haalbaar. Bij het maken van een goed jaarplan is de haalbaarheid extra belangrijk om het vol te houden, want als jij na een maand al ontdekt dat het te hoog gegrepen is dan is het lastig om jezelf te motiveren.

3. Zorg voor een reminder

Plannetje klaar? Schrijf het dan op en plak het op de koelkast of mail het naar een familielid of goede bekende. Vraag daarbij om je elke maand een reminder met je doel te sturen. Dat motiveert!

4. Zoek een ‘partner in crime’

Als je samen naar een marathon of ander doel kunt werken dan kun je elkaar steunen en motiveren en haal je het beste in elkaar naar boven. Zoek dus een ‘partner in crime’ om samen te gaan trainen. Dat is gezelliger en kan bij een niveauverschil ook een leuke andere trainingsprikkel zijn

5. Omgaan met tegenslag

Laat je bij tegenslag of een terugval niet uit het veld slaan. Het kan bijvoorbeeld dat je lichaam toch ‘stop’ zegt, neem dan gewoon even rust. Tegen beter weten in doorgaan kan voor overbelasting en blessures zorgen dus blijf ook goed naar je lichaam luisteren en staar je niet te veel blind op je doel. Gaat jouw geplande evenement vanwege coronamaatregelen niet door (dat hopelijk niet meer in 2022!)? Gooi dan niet de handdoek in de ring! Er komt altijd een nieuwe kans om het te proberen. Blijf in ieder geval altijd lekker doorlopen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?